Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 27 2018
Senaste Nytt

Vasakronan tillsammans med NCC bygger om Sergelhuset

Hästskon 12. Foto: Holger.Ellgaard
Hästskon 12. Foto: Holger.Ellgaard
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 17 maj 2017

 Vasakronan har till delat NCC uppdraget att bygga om en del av kvarteret Hästskon 12, även kallat Sergelhuset, från kontor till hotell och bostäder.

Uppdraget är totalentreprenad i samverkan och ordervärdet uppgår till 550 miljoner kronor.

– När SEB nu flyttar från huset tas ett av Stockholms bästa lägen till vara för att skapa ett levande och tryggt kvarter där människor väljer att stanna och uppehålla sig. Den unika möjligheten med en tomställd fastighet gör att man även kan ta ett helhetsgrepp kring uppgradering av lokaler, energieffektivisering och tekniska installationer, säger Henrik Landelius, chef NCC Building Sverige.

Projektet Sergelhuset består av tre ombyggnadsprojekt där NCC:s uppdrag avser ombyggnad och påbyggnad av M-huset som ligger mellan Malmskillnadsgatan och P-huset Parkaden. Ytan för ombyggnationen uppgår till cirka 16 000 kvadratmeter och efter färdigställande kommer huset att innehålla cirka 280 hotellrum och 34 lägenheter.

Omvandlingen sker med respekt för den ursprungliga modernistiska visionen men anpassas till dagens vidare syn på vad som utgör en levande stadsmiljö.

– NCC tillsammans med Vasakronan kommer att skapa en långsiktigt hållbar byggnad på alla nivåer som innefattar såväl energifrågor som materialval. Målsättningen är att huset får en LEED Platina-certifiering, vilket är en av de bästa miljömärkningarna ett hus kan få, säger Henrik Landelius. Ordern om 550 MSEK registreras i andra kvartalet 2017 i affärsområdet Building.

Annons

Annons