Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 24 2018
Senaste Nytt

Svensk arkitektur uppmärksammas på Casa dell’Architettura i Rom

Den svenska utställningen The Forests of Venice, har av internationell press blivit utvald som ett av de mest intressanta projekten under förra årets Venedigbiennal. Satsningen, som samlar några av Sveriges mest framstående arkitektkontor, lyfter fram trä som byggnadsmaterial och belyser samspelet mellan natur och livsmiljö för att hantera klimatförändringar och begränsa resurser.

Utställningen är initierad av Kjellander Sjöberg och Folkhem, som också producerar utställningen med stöd av Svenska Institutet. I en tid när klimatförändringar och stigande havsnivåer utgör ett globalt hot för kustnära regioner, kan Venedigs ursprung ligga till grund för nya lösningar och urbana strategier.

– Venedig, med sitt utsatta läge, är en förverkligad utopi där man tvingades ta till vara sin tids innovationer för att bygga en stad. Venedig visar hur arkitektur, stadsbyggnad och teknisk innovation måste samspela med naturen för att skapa adekvata livsvillkor. Det är en stad som grundlades på 10 miljoner träd, förklarar Stefan Sjöberg, grundare av Kjellander Sjöberg.

I dialog med Dogepalatset – stadens mest offentliga byggnad och symbol för dess representativa styre – skapade Kjellander Sjöberg en installation av massivt trä i växthusets anslutande trädgård. Genom att vända upp och ned på Dogepalatset visar KS på möjligheterna hos vår tids demokratiska maktstrukturer.

 

– Vi ville förena träets taktila kvaliteter och potential som hållbart byggnadsmaterial med innovation och teknologi. Att bygga i trä är snabbare, billigare och har mindre inverkan på miljön. Dessutom är trä det enda förnybara materialet på jorden, olikt andra resurser som är begränsade och inte kommer vara tillgängliga i framtiden. Med trä kan vi bokstavligt talat bygga städer för morgondagen, säger Sandra Frank från Folkhem, bostadsutvecklingföretaget som arbetar uteslutande i trä.

The Forests of Venice presenterar sju utvalda arkitektkontor där– Arkitekter utan gränser Sverige, Arrhov Frick, DinellJohansson, Horn.Uggla, In Praise of Shadows, Carmen Izquierdo och Urbio – visar hur klassiska venetianska arkitektur- och stadsbyggnadselement kan tolkas och omformuleras
till strategier för vår tid; åter med trä som huvudsakligt material.

Utställningen invigs på Casa dell’Architettura i Rom den 26 maj och pågår till den 8:e juni 2017.

 

Bild: Kjellander och Sjöberg
Bild: Kjellander och Sjöberg
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 17 maj 2017

Annons

Annons