Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 27 2018
Senaste Nytt

Så blir nya Konsthögskolan i Malmö

Konsthögskolan öppnar i Båghallarna hösten 2018. Illustration: Sydark Konstruera
Konsthögskolan öppnar i Båghallarna hösten 2018. Illustration: Sydark Konstruera
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 18 maj 2017

Nu startar ombyggnaden av Båghallarna i Sorgenfri, så att Konsthögskolan kan flytta in. På torsdagen beviljade stadsbyggnadsnämnden bygglov.

Konsthögskolan har sedan 1995 bedrivit en framgångsrik verksamhet i Malmö och erbjuder en av Europas mest välrenommerade utbildningar. Den har också bidragit till att göra Malmö till en i mångas ögon en uppskattad och framstående konststad.

I juni förra året stod det klart att Mellersta Förstadsskolan, där Konsthögskolan huserar idag, behövs som grundskola. Stadens ambition är att ett nytt campus ska byggas i Malmö som samlar både Konsthögskolan, Musikhögskolan och Teaterhögskolan. I väntan på att det blir klart har Konsthögskolan erbjudits lokaler i bland annat Båghallarna i Sorgenfri, ett område i stark förvandling som när det är färdigbyggt kommer att rymma 2 500 nya bostäder, 2 000 arbetsplatser, en skola, torg och parker.

Båghallarna, som tidigare fungerade som bussgarage, är en viktig del i områdets karaktär. Ombyggnaden av Båghallarna innebär bland annat att garageportarna ersätts med glaspartier. Även de södra och östra fasaderna förses med glaspartier. De putsade ytorna ska återskapas till ursprunglig kulör. Invändigt byggs bland annat projektrum, ateljéer, verkstäder och fotostudio.

Båghallarna ska vara inflyttningsklara vår/sommar 2018, så att verksamheten kan vara igång till terminsstarten på hösten.

– Jag är glad att vi har kunnat hitta en plats åt Konsthögskolan, som är så viktig för konstlivet i Malmö. Det här har blivit en jättebra lösning och det är roligt att kunna använda en kulturhistoriskt intressant byggnad för just det här ändamålet, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Konsthögskolan är en viktig institution och jag är glad att vi hittat en så bra lösning för deras lokaler, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Annons

Annons