Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 19 2019
Senaste Nytt

Regeringen lägger fram förslag om att sänka kraven på detaljplan

Bostadsminister Peter Eriksson.
Pressbild: Regeringskansliet.
Bostadsminister Peter Eriksson. Pressbild: Regeringskansliet.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 30 jun 2017

Nu föreslår regeringens särskilde utredare att kraven på detaljplan i vissa fall ska slopas. Detta för att underlätta utbyggnader och ombyggnationer.

Det är tekniska rådet vid Mark- och miljööverdomstolen Inger Holmqvist som är regeringens särskilda utredare. I hennes betänkande skriver hon att sammanhållen bebyggelse i vissa fall bör kunna prövas direkt genom ett bygglov.

Det innebär rent konkret att det bland annat i vissa falla av ombyggnationer och tillbyggnationer i sammanhållen bebyggelse inte skulle behövas en detaljplan. I stället skulle bygglov prövas. Som det ser ut i dag krävs det mer eller mindre alltid en detaljplan.

– Möjligheten att pröva ett byggprojekt genom ett bygglov, i stället för en detaljplan, innebär att tiden från idé till färdigt projekt i vissa fall kan kortas, säger bostadsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande. 

Det här tror Peter Eriksson kan leda till att fler bostäder byggs.

– Det innebär att fler mindre och medelstora exploatörer kan ta initiativ till byggprojekt som i dag kräver en detaljplan. Förslaget kan på sikt bidra till en bättre konkurrens inom byggsektorn och till fler bostäder, säger Peter Eriksson.

Förslaget kommer nu att skickas på remiss till berörda myndigheter, kommuner och organisationer.

Annons

Annons

Annons