Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 18 2018
Senaste Nytt

ICON – Växjös nya signaturbyggnad bärs upp av stål

ICON Växjö kommer ha ett spännande arkitektoniskt uttryck och inrymma många olika funktioner, bland annat hotell, gymnasieskola, bostäder, restauranger, gym och kontor. Bild: Semrén & Månsson AB
ICON Växjö kommer ha ett spännande arkitektoniskt uttryck och inrymma många olika funktioner, bland annat hotell, gymnasieskola, bostäder, restauranger, gym och kontor. Bild: Semrén & Månsson AB
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 05 jul 2017

ICON Växjö kommer bli en spektakulär fastighet i både uttryck och innehåll. I januari i år påbörjades bygget som ska inrymma hotell, restauranger, bostäder, kontor och skola. Värt att uppmärksamma är den bärande konstruktionen i stål.

 

ICON byggs på arenaområdet i Växjö och den nya fastigheten blir en samlingspunkt för en rad funktioner såsom hotell med 240 bäddar, kafé, restauranger, 226 bostäder, kontorsutrymme om 5000 kvadratmeter, en gymnasieskola för 500 elever, skybar, gym, spa samt nöjesavdelning med bland annat bowlingarena. Allt detta ställer naturligtvis höga krav på konstruktionen.

Omfattande projekt på delad entreprenad

Alpha Property Partners (App) står bakom bygget ICON Växjö som omfattar hela 37 000 kvadratmeter och 20 våningar. Projektet utförs med delad totalentreprenad där Prefabsystem Syd konstruerar, levererar och monterar stommen som består av väggelement, pelare och balkar i betong. Henrik Carlsson, projekteringsledare för Prefabsystem Syd, berättar att bygget i stora drag följer ett normalt förfarande. Det som särskiljer ICON är att de stabiliserande enheterna, som oftast är i betong, i det här projektet utgörs av stål.

Stål ger stabilitet  

Totalt har 1 100 ton stål använts till stålstommen och 37 000 kvadratmeter håldäck som bjälklag. De bärande stålbalkar, deltabalkarna, kommer från Peikko som levererar allt stål till fastigheten och även ombesörjer den slutgiltiga besiktningen. För att stabilisera fastigheten har man använt vindstag i stål för högdelen occh betongväggar till skoldelen. På fasadskelettet har man hängt upp en fasad i glas och plåt.

Utskjutande parti för kontor

Den del som kommer tjäna som kontor utmärker sig arkitektoniskt med ett utdraget parti. Detta ställde extra höga krav på konstruktionen vilket man också tog hänsyn till. Lösningen blev fackverksbalkar som färdigställdes på marken och sedan lyftes på plats. Unikt för projektet ICON Växjö är även att man inte har några centrala hissar utan de är utspridda i huset vilket gör stålkonstruktionen särskilt lämplig. Hela fastigheten kommer stå klar i december 2017.

Fakta

  • ICON Växjö byggs i Arenaområdet
  • Fastigheten om totalt 37 000 kvadratmeter och 20 våningar kommer inrymma hotell, skola, bostäder, kontor, gym, rekreation m m.
  • Den bärande konstruktionen är i stål och 1100 ton har använts till stålstommen.
  • Fasaden är i glas och plåt.
  • Projektet genomförs med delad totalentreprenad.
  • Fastigheten kommer stå klar december 2017.

 

Text: Hanna Engström 

www.fasadglas.se                                                                                               

                     fasadglas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.hccon.se

hc con

 

Annons

Annons