Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, apr, 25 2018
Senaste Nytt

Ny datahall söder om Stockholm

Martin Brolin, ansvarig för Öppen Fjärrvärme på Fortum Värme. Foto: Fortum/Cision
Martin Brolin, ansvarig för Öppen Fjärrvärme på Fortum Värme. Foto: Fortum/Cision
Publicerad av
Jessica Nejman - 11 jul 2017

H&M bygger en ny datahall söder om Stockholm där Fortum Värme ska återvinna överskottsvärmen som fjärrvärme. När datacentret är helt utbyggt kommer värmen räcka till 2 500 lägenheter, skriver Fortum.

H&M har varit med i Öppen Fjärrvärme och återvunnit värme från ett annan datacenter i Stockholm sedan 2013.

– IT är otroligt centralt för H&M och det är viktigt för oss att vara så hållbara som möjligt i allt vi gör. Det känns skönt att kunna återvinna värmen som blir över från våra datacenter, precis som när vi samlar in använda kläder för återvinning, säger Jan Lindin, chef för H&M:s datahallar.

Fullt utbyggd kommer H&M:s nya datacenter att ge ett värmeöverskott på cirka 1,4 megawatt.

– Nio av tio kilowattimmar fjärrvärme i Stockholm kommer redan från förnybar eller återvunnen energi, och vi jagar den sista tiondelen. Det är fantastiskt att fler och fler företag – från matbutiker till globala IT-jättar – ansluter sig och börjar sälja värme som annars bara går förlorad. Och jag är glad att H&M, en av våra första piloter inom Öppen Fjärrvärme, bygger sitt nya datacenter klimatsmart med värmeåtervinning som en naturlig del. Tillsammans kan vi skapa ett ännu mer hållbart Stockholm, säger Martin Brolin, ansvarig för Öppen Fjärrvärme på Fortum Värme.

Annons

Annons