Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 18 2018
Senaste Nytt

White tilldelas internationellt arkitekturpris

Bild: White Arkitekter
Bild: White Arkitekter
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 21 jul 2017

Arkitektfimarn White har tilldelats internationellt arkitekturpris för Aabrena Psykiatriska Sjukhus. Byggnaden har tidigare vunnit Arkitekturprisen 2016 i Aabenraa kommun och nominerats till ett internationellt pris på MIPIM-mässan i Cannes för Best Healthcare Development samt erhållit en ’honourable mention’ i European Health Design Awards 2016.

 På uppdrag av Region Syddanmark ritade White ett psykiatriskt sjukhus där arkitekturen främjar och stimulerar behandlingen. Visionen var att skapa ett sjukhus där natur, dagsljus och varierade rumsliga sekvenser spelar en betydande roll i tillfrisknandet.

Aabenraa Psykiatriska Sjukhus består av sju sektioner placerade som en utvikt solfjäder runt en huvudaxel. Stora fönster låter dagsljus, natur och den omgivande miljön vara en central del av byggnaden. Den transparenta och öppna byggnaden skapar en trygg och säker miljö för både personal och patienter, som kan röra sig fritt i huset. Istället för att vara slutet mot omvärlden öppnar sig byggnaden upp mot omgivningen i syfte att främja kontakt med omvärlden under behandlingstiden.

White har i projektet samarbetat med DEVE Arkitekter ApS, ARKPLAN, Wessberg A/S och Ingeniørgruppen Varde.

 

Annons

Annons

Annons