Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 18 2018
Senaste Nytt

Industrifakta: Byggmarknaden känner av brist på arbetskraft

Foto: Industrifakta
Foto: Industrifakta
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 07 aug 2017

Enligt Industrifaktas panel med tekniska konsulter och installationsföretag är rekryteringsläget mycket ansträngt på de flesta håll. 9 av 10 av de tillfrågade företagen uppger att det är svårt att rekrytera rätt utbildad personal. Problematiken är emellertid inte begränsad till dessa sektorer, utan hela byggmarknaden känner av bristen på arbetskraft.

 

Jenny Ingelström, som är analytiker på Industrifakta, säger att vi märker av att konkurrensen om utbildad och erfaren personal är oerhört stor hos alltifrån kommunernas tjänstemän på planavdelningarna via byggmaterialindustrin och anläggningssektorn till enskilda hantverkare och montörer på byggarbetsplatsen.

Som Industrifakta har rapporterat tidigare kan bristen på personal leda till att byggstarter kan komma att skjutas upp eller att konkurrensen gällande anbud försvagas då företag inte har möjlighet att ta sig an fler uppdrag.

Arbetsförmedlingens rapport Arbetsmarknadsutsikterna, vittnar om just dessa effekter. 45 procent av arbetsgivarna i undersökningen upplevde brist på arbetskraft vid rekrytering det senaste halvåret.

Även resultatet från Konjunkturinstitutets barometerundersökning visar på liknande problematik. Där anges just rekryteringssvårigheterna som det främsta hindret för ökat byggande.

Källa: Industrifakta

Annons

Annons

Annons