Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 18 2018
Senaste Nytt

Nordsjö är årets stadsdel i Finland 

Enligt Helsingfors stads borgmästare Jan Vapaavuori representerar stadsdelen Nordsjö det havsnära Helsingfors som bäst och det är även internationellt sett ett gott exempel på en livskraftig och mångkulturell stadsdel. Foto: Wikipedia, kredit: Jonik
Enligt Helsingfors stads borgmästare Jan Vapaavuori representerar stadsdelen Nordsjö det havsnära Helsingfors som bäst och det är även internationellt sett ett gott exempel på en livskraftig och mångkulturell stadsdel. Foto: Wikipedia, kredit: Jonik
Publicerad av
Markku Björkman - 13 aug 2017

Finlands hembygdsförbund har utnämnt Nordsjö i Helsingfors till årets stadsdel. Stadsdelen som ligger östra Helsingfors och har metroförbindelse kännetecknas av havsnära boende. 

Nordsjö omges av hav på tre sidor, och stränderna är reserverade för allmän användning, småbåtshamnar och bad.

Nordsjö valdes till årets stadsdel på Finlands hembygdsförbunds årsmöte i Jyväskylä den 11 augusti. I år skickades rekordmånga förslag in, närmare sagt 171. Förslagen kom huvudsakligen direkt från lokala invånare som uppskattar och vill föra fram sin hembygd, uppger Finlands hembygdsförbund i ett pressmeddelande.

– Nordsjö har särskilt under 2000-talet formats till en livlig stadsdel av inte bara traditionella och aktiva föreningar, men också nya typer av naturrörelser, många olika kulturer och inte minst de unga invånarna, säger juryns ordförande och hembygdförbundets styrelsemedlem Tuula Salo till dagstidningen HBL.

Juryn lyfte särskilt upp det aktiva samarbetet mellan invånare och företag. De ger Nordsjö hamn, dit staden flyttade alla godstransporter 2008, som exempel.

– Vad gör Nordsjö till årets stadsdel? Utan tvivel aktiva Nordsjöbor, som utstrålar en kärlek till hemstaden och stolthet över sin lokala identitet. Nordsjös blomstrande livskraft uppstår framför allt genom samarbete och djärvheten att prova på nya saker, säger Helsingfors stads borgmästare Jan Vapaavuori.

Nordsjö är Helsingfors största stadsdel med en yta om drygt 15 km² och ca 35.000 invånare. 1998 anslöts Nordsjö till metronätet. 2008 fick Nordsjö hamn en 19 km lång hamnbana (Nordsjö hamnbana), som ansluter sig till det finska järnvägsnätet i Savio i Kervo stad norr om Helsingfors. Också omfartsleden Ring III har fått en väganslutning till Nordsjö hamn.

Nordsjö har namn efter en herrgård med anor från 1600-talet. Den nuvarande huvudbyggnaden är i sin nuvarande form från 1897. Bosättning har funnits i Nordsjö sedan medeltiden. På uddarna Kallviksudden och Ramsöudden byggdes det sommarvillor i början av 1900-talet och området var lansdsbygdsbetonat och svenskspråkigt ända till 1930-talet då Saseka byggde en fabrik i Kallvik.

Under Fortsättningskriget och bombningarna av Helsingfors spelade Nordsjö en mycket viktig roll då man tände stora eldar i Nordsjö för att simulera ett brinnande Helsingfors. Flera sovjetiska bombplan fällde sina bomber i Nordsjö i stället för i Helsingfors centrum tack vare manövern.

Nordsjö by anslöts till Helsingfors stad 1966 från dåvarande Helsinge kommun (idag Vanda stad). Kort efter det började man bygga höghus och radhus i Mellersta Nordsjö. Lite senare uppstod Rastböle småhusområde.

Sedan 1990-talet har det byggts flera nya bostadsområden i Nordsjö och stadsdelen hör till de snabbast växande i Helsingfors. Nya stadsdelar är Kallvik, Havsrastböle och Solvik. Finlands högsta bostadshus, Cirrus, på 26 våningar blir klart i Nordsjö år 2007 bredvid köpcentret Columbus.

Finska hembygdsförbundet har valt årets stadsdel i Finland sedan 2001. I fjol belönades Räfsö i Björneborg för sin laganda och kärlek till hembygden. Helsingfors har tidigare belönats för Kasberget (2016) Mosabacka (2009) Gårdsbacka (2006) och Kottby. (2002)

Källa: HBL

 

Annons

Annons

Annons