Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 21 2019
Senaste Nytt

Minst 11 000 studentbostäder ska byggas till 2021

Illustration: Utopia Arkitekter.
Illustration: Utopia Arkitekter.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 23 aug 2017

Vid en presskonferens meddelade Akademiska Hus tillsammans med bostadsminister Peter Eriksson (mp) och ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (s) att de ökar sin planerade nybyggnation av studentbostäder. Minst 11 000 studentbostäder ska byggas till 2021, varav 6 400 i egen regi, och ytterligare 10 000 studentbostäder ska färdigställas till 2026.

Nyproduktionen ska ske både genom egen nyproduktion och genom försäljning av mark till andra aktörer. Utöver detta kommer mark tillgängliggöras för 7 000 vanliga bostäder.

- Vi har länge påpekat att det fattas upp emot 20 000 studentbostäder redan idag. Därmed är det är väldigt positivt att regeringens förändrade uppdrag till Akademiska Hus lett till en satsning som avsevärt kan förbättra studentbostadssituationen på de studieorter Akademiska Hus verkar på. Att det dessutom sker i samverkan med andra aktörer genom markförsäljning ser vi som ett extra plus. När vi frågar studenter vad som är viktigast med deras studentboende är det vanligaste svaret närhet till lärosätet. Samtidigt visar forskning att boende nära utbildningen ger bättre studieresultat. Fler studentbostäder i campusnära områden är positivt ur flera aspekter, sade Martin Johansson, generalsekreterare, Studentbostadsföretagen vid presskonferensen.

- Student- och forskarbostäder är en central del både för att skapa levande campus och för lärosätenas konkurrenskraft. Vi har genomfört en inventering på de studieorter där vi finns och i vår dialog med lärosätena kommit fram till att det behövs minst så här många studentbostäder för att skapa attraktiva campus, sade Susanne Malmgren, Chef studentbostäder, Akademiska Hus.

Annons

Annons

Annons