Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

HSB satsar på mer solenergi i bostadsrättsföreningar

Foto: HSB
Foto: HSB
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 24 aug 2017

Nu inleder HSB en satsning på att få fler bostadsrättsföreningar att se möjligheterna i både traditionella takinstallationer och andelsägda solcellsparker.

HSB Södermanland satte en vision om att vara ledande inom solenergi för tre år sedan och började arbetet med att installera solcellsanläggningar på sina fastigheter. Nu är de på god väg att nå sitt mål med 1,5 MW installerat till 2018.

Jon Leo Rikhardsson, VD på HSB Södermanland såg tidigt solenergi som en intressant satsning för att snabbare få till energiomställningen.

– Vår vision är att föregå med gott exempel och visa på fördelarna med solenergi. Därför gjorde vi en förstudie för att se vilka tak i fastighetsbeståndet som var bäst lämpade och därefter var det bara att sätta igång. Vi är mycket nöjda med de installationer vi hittills har gjort men skulle gärna se att vi får fler bostadsrättsföreningar att hänga på.

Gemensamma solcellsparker – ett bra komplement till takinstallationer

Jon Leo ser solcellsparkerna som en intressant satsning för att snabbare får fler bostadsrättsföreningar att investera i solenergi.

– Det är inte alla bostadsrättsföreningar som har lämpliga tak för solpaneler. Med tanke på det intresse och engagemang som vi sett hos våra medlemmar så tror jag det finns fler som skulle vilja vara med och investera i solenergi om det fanns vettiga alternativ. Gemensamma solcellsparker är en sådan lösning som jag tror vi kommer se mer utan framöver under förutsättning att regelverket blir enklare. Just nu är det för mycket byråkrati för att det ska bli lönsamt, här har våra politiker mycket att göra.

Som samarbetspartner har man haft solenergiföretaget EnergiEngagemang som har hjälpt till med både projektering och installationer på fastigheterna runt om i Södermanland.

 

Annons

Annons

Annons