Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 25 2019
Senaste Nytt

Nytt kontorshus förnyar Umeås paradgata

Länsförsäkringars Västerbottens nya huvudkontor får butikslokaler på markplan. Bild: Link Arkitektur.
Länsförsäkringars Västerbottens nya huvudkontor får butikslokaler på markplan. Bild: Link Arkitektur.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 24 aug 2017

I november 2015 inleddes byggnationen av Länsförsäkringar Västerbottens kontor på Rådhusesplanaden i centrala Umeå. Det nya kontoret består av drygt 9 000 kvadratmeter, fördelat på sju våningsplan. Under huset byggs även ett garage på 1 500 kvadratmeter.

Skanska har utsetts till projektets totalentreprenör. Utöver nybyggnationen ska de även riva en befintlig garagebyggnad på tomten samt genomföra mindre ombyggnationer i angränsande byggnader. En utmaning i projektet är att det nya kontorshuset byggs intill Rådhusesplanaden, som klassats som ett riksintresse. Ytterligare en utmaning är målsättningen att kontorshuset ska miljöcertifieras enligt Breeam, nivå Very Good. För att uppnå miljöcertifieringskraven krävs bland annat att kontorsfastigheten har en hög energieffektivitet, låg vattenförbrukning, låga koldioxidutsläpp samt en sund inomhusmiljö.

– Rivningsarbetena är färdiga och bottenplattan är snart klar, vi räknar med att börja resa stommen i september. De butikslokaler som byggs på markplan kommer våra egna verksamheter bank, försäkring och fastighetsförmedling att nyttja. Huset består av sex våningar plus garage, de fem första våningarna består av stenfasad, medan de övre våningsplanen får en fasad i glas, säger Mikael Isaksson, fastighetschef och projektledare vid Länsförsäkringar Västerbotten.

Renovering av Länsförsäkringar Västerbottens befintliga kontor
Tanken är även att den nya fastigheten ska uppfylla en del av Umeå kommuns vision att göra Rådhusesplanaden till stadens paradgata. Därför väljer Länsförsäkringar att inrymma butikslokaler i markplan på huset, vilket bidrar till att levandegöra esplanaden. Länsförsäkringar Västerbotten är för närvarande trångbodda, men när det nya kontorshuset står klart får drygt 140 av företagets medarbetare mer utrymme. De kommer nämligen att ha sina arbetsplatser i det nya kontorshuset.

– I projektet ingår även att renovera Länsförsäkringar Västerbottens befintliga kulturmärkta kontorshus, ett gammalt posthus i korsningen Nygatan/Rådhusesplanaden. Bland annat återställs gaveln mot Nygatan till sin ursprungliga gestaltning: entrén tas bort och fönstersättningen återskapas. Dessutom målas posthuset återigen gult. Vårt nuvarande kontor ska efter renoveringen inrymma butikslokaler i markplan, säger Mikael Isaksson.

Annons

Annons

Annons