Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 18 2018
Senaste Nytt

"Håll Nollan" ska bidra till minskade olyckor inom byggbranschen

Ulrika Dolietis ansvarar för satsningen Samverkan för noll olyckor i byggbranschen. Bild: TIB Takentreprenörerna.
Ulrika Dolietis ansvarar för satsningen Samverkan för noll olyckor i byggbranschen. Bild: TIB Takentreprenörerna.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 26 sep 2017

Visionen om att få ner antalet olyckor till noll på Sveriges byggarbetsplatser har funnits länge hos många enskilda aktörer, men nu går branschen samman under namnet Håll Nollan. Branschorganisationen bakom initiativet heter Samverkan för noll olyckor i byggbranschen.

Ansvarig VD för att leda denna långsiktiga satsning är Ulrika Dolietis, som närmast kommer från Skanska Sverige AB, där hon arbetat som arbetsmiljöchef de senaste åtta åren.

– Initiativet till Håll Nollan kommer från ledande personer i byggbranschen som kände att det går för långsamt när varje företag själva ska driva arbetet med att få ner antalet olyckor på byggarbetsplatserna. Istället ville man jobba utifrån idén att locka så många av branschens aktörer som möjligt att gå samman och arbeta tillsammans mot visionen noll olyckor, säger Dolietis.

Ett bygge är i ständig förändring. Det finns få andra arbetsplatser där ett så stort antal aktörer är aktiva samtidigt och där arbetet innehåller många riskfyllda moment. Det är en stor anledning till varför byggbranschen är en av de mest olycksdrabbade.

– Vi har cirka 6000 arbetsplatsolyckor varje år, varav 2000 leder till medicinsk invaliditet eller sjukskrivning i mer än 30 dagar. Det är alltså fler än fem personer per dag som skadar sig. Sen har vi även många allvarliga tillbud där vi haft tur och ingen skadats. Att dela lärdomar från dessa så inte det värsta händer, att någon mister livet, vilket sker en handfull gånger per år, är något vi alla vill göra, säger Ulrika Dolietis.

Några stora aktörer som engagerat sig i Håll Nollan är NCC, Sveriges Byggindustrier, Akademiska hus och Trafikverket.

– NCC har en nollvision för olyckor. Under de senaste fem åren har vi halverat antalet olyckor, men det räcker inte. Tillsammans blir vi starkare och därför står vi bakom Håll Nollan, säger Henrik Landelius Sverigechef, NCC

Annons

Annons

Annons