Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 18 2018
Senaste Nytt

Strandsnäckan nominerat till kommunalt byggnadspris

Bild: Arkitektboaget.
Bild: Arkitektboaget.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 09 okt 2017

Växjö kommun delar varje år ut ett Byggnadspris, där Arkitektbolaget har varit nominerade de senaste sex åren och vunnit fyra gånger. I år gäller nomineringen kvarteret Strandsnäckan vid Växjösjön som stod färdigt för inflyttning i maj i år.

Strandsnäckan består av tre huskroppar och har 43 bostadsrätter samt gemensamma rekreationsutrymmen med pool, bastu och gym. Stommen är av massivträ och både väggar och bjälklag är prefabricerade massivträskivor medan fasaderna har limträpanel.

Projektet är framstående i Växjös satsning på hållbart byggande, vilket redan har uppmärksammats såväl nationellt, som internationellt. 

Kommunens motiveringen till nomineringen lyder: 

"En byggnad som har anpassat sig till platsens förhållande, tagit höjd för en vacker vy över Växjösjön och skapat fantastiska bostäder med stora terrasser alla i västerläge med kvällssol"En slutenhet mot vägen stänger ute buller och skapar en ryggrad för huset. En hög portingång som lockar och leder in på den öppna rumsmässigt intressanta gården. Volymer som rytmiskt trappar i tre dimensioner. En detaljplaneresa från 3 villatomter till 42 bostadsrätter, på samma yta, och viljan att bygga i trä vittnar om förståelsen för vad hållbarhet betyder på riktigt"

Övriga tre nominerade till Byggnadspriset 2017 är Hackan 23, World Trade Center och Pär Lagerkvistskolan. 

Annons

Annons

Annons