Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 23 2019
Senaste Nytt

Sweden Green Building Council släpper ny miljöcertifiering

NCC och Platzers nya byggnad Kineum i Gårda i Göteborg blir det första projektet att använda sig av den nya miljöcertifieringen. Illustration: NCC/Platzer
NCC och Platzers nya byggnad Kineum i Gårda i Göteborg blir det första projektet att använda sig av den nya miljöcertifieringen. Illustration: NCC/Platzer
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 25 okt 2017

Nu släpper Sweden Green Building Council en ny version av manualen för BREEAM-SE. Ett av de första projekten som kommer använda den nya manualen är NCC:s och Platzers nya byggnad Kineum i Gårda i Göteborg som blir 30 våningar hög, med 30 000 kvadratmeter yta.

BREEAM-SE New Construction 2017 heter den version som kommer att ersätta den befintliga BREEAM-SE 2013 och är baserad på den internationella BREEAM-manualen från 2016, med anpassningar gjorda för svensk lagstiftning, förhållanden och standarder.

Den nya manualen går att använda för fler typer av byggnader än tidigare. Med BREEAM-SE 2017 går det nu även att certifiera bland annat skolor, förskolor och bostäder. Om en byggnadstyp inte hanteras av manualen kommer det även i fortsättningen att gå att göra en BREEAM-SE Bespoke-certifiering.

- Den nya versionen har varit efterlängtad av branschen och våra kunder. Det är positivt att manualen både är anpassad till fler byggnadstyper, och att BREEAM-SE får ett ännu mer holistiskt perspektiv i och med de nya indikatorerna som ingår. Det är också roligt att det går att söka om egna innovationspoäng – det hoppas jag kan sporra branschen och premiera aktörer som är innovativa och ligger i framkant, säger Sabina Jonestrand, chef för BREEAM på Sweden Green Building Council. 

- Vi har stora förhoppningar om att den nya manualen ytterligare kommer att stödja oss att skapa en miljövänlig och hållbar byggnad som håller in i framtiden, säger Sofia Tabod, projektledare för Kineum Gårda på NCC, i ett pressmeddelande.

Registrering mot den nya manualen öppnar 16 november 2017. Registrering mot nuvarande manual, BREEAM-SE 2013, stänger den 16 december 2017 och den nya manualen blir då obligatorisk för nya registreringar. 
 

Annons

Annons

Annons