Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

SSAB nominerad till prestigefyllt arkitekturpris – RIBA House of the Year 2017

 GreenCoat-stål med en beläggning baserad på svensk rapsolja utvald produkt

Det röda taket på Fernaig Cottage är byggt med hållbart GreenCoat färgbelagt stål. Foto:: SSAB
Det röda taket på Fernaig Cottage är byggt med hållbart GreenCoat färgbelagt stål. Foto:: SSAB
Publicerad av
Peter Höök - 03 nov 2017

Utmärkelsen ”RIBA House of the Year” delas ut till den bästa nya husdesignen ritad av en brittisk arkitekt, och Fernaig Cottage kommer att visas den 7 november i programmet Grand Designs: House of the Year, en specialserie i fyra delar på UK Channel 4 med Kevin McCloud som programvärd. Vem som vinner det prestigefyllda priset tillkännages senare i år.

Fernaig Cottage, som är en gammal herdestuga, har redan tidigare i år förärats utmärkelsen Royal Incorporation of Architects in Scotland (RIAS) Awards 2017. Huset ligger vackert belägget i Wester Ross i de skotska högländerna och räddades undan från förfall av Gillian Scampton, Pedder & Scampton Architects och Andrew Barnett, Hopkins Architects, London.

Herdestugan hade från början ett rött plåttak som kom att bli till ett landmärke för lokalbefolkningen. Projektet omfattade allt från renovering, anpassning och utbyggnad av stugan. Man använde sig av återvunnet material, och mycket av den ursprungliga husstommen återanvändes. Arkitekterna utnyttjade också fördelarna med solvärme, en luftvärmepump och material med hög termisk massa.

Stugan har fått behålla stora delar av sina stenväggar medan taket består av korrugerat, färgbelagt stål av hållbar GreenCoat®. SSAB, som tillverkar det färgbelagda stålet GreenCoat, är ett företag som är känt världen över för att tillverka ett av världens bästa stål.  

– GreenCoat färgbelagt stål är mycket lättarbetat och smidigt och kan veckas med snäva toleranser, något man kan göra utan att beläggningen skadas, förklarar Andrew Barnett, Hopkins Architects, London.

Annons

Annons

Annons