Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 15 2018
Senaste Nytt

Fler kommunala bostadsbolag väljer Skiffer

Bild: Nordskiffer.
Bild: Nordskiffer.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 05 dec 2017

Antalet kommunala bostadsbolag som väljer att använda skiffer på fasader har under året ökat. Mats Komét på företaget Nordskiffer kommenterar det så här:

- Vi har bedrivit vår verksamhet sedan 2005 och har verkligen missionerat om skiffrets egenskaper, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv. Nu verkar det ha landat in även hos allmännyttan hur enkelt det är att välja hållbara byggmaterial.

Ett uppmärksammat område med skiffer på fasader är Aspö i Skövde. Området har fokus på ekologisk och social hållbarhet och vann SABOs hållbarhetspris 2017 samt blev nominerat till Dagens Samhälles utmärkelse Årets Samhällsbyggare 2017.

- Hållbarheten var definitivt en avgörande faktor i valet av material, berättar Morgan Arvidsson, byggchef på Skövdebostäder. Dessutom ger skiffern fantastiskt fina fasader och ett varmt intryck i området.

Projekten där skiffer efterfrågas utgörs både av nybyggnation av skolor, offentliga byggnader och bostadsområden, men även vid fasadrenoveringar ses skiffer som ett alternativ.

- Det är tydligt att medvetenheten om att hållbarhetsarbetet behöver innefatta även byggnadsmaterial blir allt större. För ett par år sedan var det få som lyfte frågan om hållbart byggande. Nu är läget ett helt annat. Att allmännyttan väljer skiffer är ett gott tecken på ett ökat hållbart byggande i framtiden, avslutar Mats Komét.

Annons

Annons

Annons