Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, okt, 15 2018
Senaste Nytt

Karlatornet blir Nordens högsta byggnad när det står klart 2021

Den nya skyskrapan blir ett naturligt blickfång på Göteborgs skyline
Den nya skyskrapan blir ett naturligt blickfång på Göteborgs skyline
Karlatornet kommer både att inrymma hotell och lägenheter.
Karlatornet kommer både att inrymma hotell och lägenheter.
Publicerad av
Redaktionen - 06 dec 2017

Karlatornet, som ska byggas i den nya stadsdelen Karlastaden på Lindholmen i Göteborg, är ett unikt projekt eftersom Karlatornet blir Göteborgs första riktiga skyskrapa som också blir nordens högsta byggnad. Byggstarten ligger en bit fram, men detaljplanen är beviljad. Målsättningen är att Karlatornet ska stå klart år 2021.

Text: Annika Wihlborg

Karlastaden är Sernekes största och kanske även mest kända projekt. Det är en helt ny stadsdel som ska bestå av åtta kvarter med sammanlagt drygt tvåtusen bostäder, handel, kontor och service. Visionen säger att Karlastaden ska bli en tät, urban och levande stadsdel med många höga hus. Karlatornet blir, med sina 240 meter, stadsdelens självklara landmärke. Karlatornet kommer att inrymma 590 lägenheter fördelat på 72 våningar. Byggnaden blir femtio meter högre än Turning Torso i Malmö och kan därmed stoltsera med titeln nordens högsta byggnad.

Byggstart tidigast våren 2018

– I dagsläget pågår endast provpålning för att säkerställa rätt metod för grundläggning samt saneringsarbeten av marken. Troligtvis sätter inte själva byggarbetet igång förrän tidigast till våren 2018, säger Ulrika Sandford, kommunikationsansvarig på Serneke.

Karlatornet och Karlastaden ingår i Vision Älvstaden, Göteborgs stads vision för hur området ska utvecklas. Tanken med Vision Älvstaden är att utforma nya stadsdelar på ett sätt som helar staden, bidrar till att staden kommer närmare vattnet och dessutom stärker Göteborgs regionala kärna.

 

Exklusiva lägenheter med hög servicenivå

 

Serneke har arrangerat en arkitekttävling för Karlatornet. Den amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill (SOM) lämnade in det vinnande bidraget.  Karlatornet är indelat i olika sektioner med varierande inriktning och verksamhet. Den karaktäristiska mittendelen av tornet kallas exempelvis för Twisten. Här får lägenheterna stora fönsterpartier som sträcker sig från golv till tak och varje lägenhet har unika planlösningar. Lägenheterna högst upp i tornet benämns skylevel. Här är standarden snäppet högre än i lägenheterna längre ner i huset. De boende har även tillgång till gym, pool, städservice och flera andra servicetjänster. Utöver lägenheterna ska även den norske hotellmagnaten Petter Stordalen öppna ett nytt hotell i Karlatornet, Clarion Hotel Karlatornet med drygt trehundra rum. Hotellet kommer utöver de mer än 300 rummen också ha restauranger, barer, stora konferensfaciliteter, gym och spa.

Annons

Annons

Annons