Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jan, 16 2019
Senaste Nytt

Smart skal och grön trapp gav europeiskt stålpris

Trappan i Kimmen kulturhus har blivit en ikon. Den är byggd i stål och den grönlackade insidan kontrasterar skarpt mot betong, svartlackad stål och ljust trä.
Trappan i Kimmen kulturhus har blivit en ikon. Den är byggd i stål och den grönlackade insidan kontrasterar skarpt mot betong, svartlackad stål och ljust trä.
Kulturhuset har fått samhället Stjørdal att leva upp. Huset inrymmer konst, dans, musik, media och biografer. Här finns till och med en kyrka.
Kulturhuset har fått samhället Stjørdal att leva upp. Huset inrymmer konst, dans, musik, media och biografer. Här finns till och med en kyrka.
Stolta vinnare. Från vänster Otto Midthaug, Karsten Midthaug och ingenjören Endre Fagerhaug. Foto Bjørn Brunvoll
Stolta vinnare. Från vänster Otto Midthaug, Karsten Midthaug och ingenjören Endre Fagerhaug. Foto Bjørn Brunvoll
Publicerad av
Redaktionen - 14 dec 2017

För två år sedan invigdes Kimen kulturhus i Stjørdal, bara några mil öster om Trondheim. Det är en monumental byggnad där arkitekten utnyttjat materialens olika uttrycksmedel. Tidigare har byggnaden fått det prestigefyllda norska betongpriset. Nyligen tilldelades byggnaden även European Steel Design Award för sina estetiska kvalitéer och smarta stålkonstruktioner.

Hur får man en bygd att leva? Hur kan stadens tyngdpunkt förflyttas tillbaka från ett ganska trist och ensidigt köpcentrum till det som tidigare utgjorde stadens centrum och puls?

Jo, genom att bygga ett nytt kulturhus som myllrar av aktiviteter. Ett hus som inrymmer konst, dans, musik, media och flera biografer. Och som om inte det räckte – en kyrka.
Det var där den kända norska arkitektfirman Reinulf Ramstad landade efter att ha intervjuat en stor del av Stjørdals befolkning – såväl unga och gamla som proffs och amatörer.

– Idag byggs det för många monofunktionella områden och byggnader. Men precis som kroppen behöver olika näringsämnen så behöver psyket ett rikt utbud och en mångfald av aktiviteter, säger Reinulf Ramstad, designchef på Reinulf Ramstad Arkitekter. 

Kimmen kulturhus är mellan 10 och 18 meter högt och har ett sågtandat tak. Den totala ytan är hela 10 500 kvadratmeter. Till det kommer ett hotell och en parkeringsanläggning på cirka 4 100 kvadratmeter.

Här möts materialen
I byggnaden möts trä, glas, betong och stål i en smakfull och kontrastrik kombination, där varje material bidrar till helheten.

Byggnaden har mycket stora fönsterpartier. 70 centimeter från dessa finns ytterligare en fasad bestående av genomskinlig sträckmetall. Den har en sammanlagd yta av 4 500 kvadratmeter. Metallen är sandblåst, varmförzinkad och pulverlackerad, vilket ger den en finkornig sandstruktur. Skivorna av sträckmetall är monterade i ramverk av stålbalkar.

Förutom det arkitektoniska uttrycket finns det också en praktisk funktion för spalten mellan glaspartierna och fasaden i sträckmetall. Den gör det möjligt att putsa fönstren.

Karsten Midthaug är marknadschef för Brødrene Midthaug AS, som tillverkat och monterat plattorna i sträckmetall.

– Beklädnaden fungerar som solavskärmning varma sommardagar, men släpper samtidigt in ljus och värme under höst och vinter, säger han.

Karsten berättar att avskärmningen fungerar på grund av en noga uträknad vinkel på ”maskorna i metallnätet”. Fasaden i sträckmetall binder också ihop den något brokiga byggnaden och ger den ett enhetligt intryck.

Brødrene Midthaug AS har även tillverkat den 10 meter höga och centralt placerade trappan inne i byggnaden. Den är i stål och har en diameter på hela 6,5 meter. På insidan är den grönlackerad medan utsidan och består av ett svart räckverk i valsad metall. Räckverket är lackat med Sahara pulverlack som ger en finkornig yta, något som uppskattas av många arkitekter.

– Trappan påminner om en skeppskonstruktion och den består av sex sektioner. Delarna har svetsats samman på byggarbetsplatsen. Tillsammans väger de hela 26 ton, säger Karsten Midthaug.

Kreativ användning av stål
European Steel Design Award delades ut den 14 september i år i Köpenhamn. Juryn lyfte fram den kreativa användningen av stål i Kimen kulturhus. Och man menade att kreativiteten kom fram i estetik, konstruktion, ekonomi och miljöhänsyn.

– För oss var projektet en stor utmaning. Vi lyckades med uppgiften att tillverka en både vacker och funktionell fasad. Det känns otroligt bra att kunna bidra till att förverkliga arkitekters drömmar, säger Karsten Midthaug.

Fakta – Kimen kulturhus
Kostnad: 717 miljoner norska kronor
Bruttoyta: 10 550 kvadratmeter, samt hotell och parkeringsanläggning på cirka 4 100 kvadratmeter
Medverkande i projektet: Brødrene Midthaug AS, Reinulf Ramstad Arkitekter, Lusparken och JST Arkitekter, Skanska Bygg Trondheim, Ramböll Trondheim och Skanska Stålfabriken.

 – Brødrene Midthaug AS
Företaget Midthaug tillverkar sträckmetall från råstål. Man är också återförsäljare, bidrar med projektledning och utför montage. Fabriken ligger i Molde kommun och har 80 anställda. Därtill kommer 30 anställda inom sälj och montage.
Tillverkning av sträckmetall: plåten snittas och sträcks därefter ut. En skiva på 1,5 meter kan sträckas ut till 2,5. Tekniken gör att inget skrot bildas till skillnad från vid tillverkningen av perforerad plåt.

 

Annons