Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jan, 16 2019
Senaste Nytt

Industrifakta: Flerbostadshusen från 80- och -90-talen nästa renoveringsboom?

Foto: Industrifakta
Foto: Industrifakta
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 08 jan 2018

När det gäller behov av renovering och underhåll av bostäder, hamnar ofta fokus i media på de flerbostadshus som byggdes under perioden 1961-1975. Detta bestånd, som vanligtvis kallas för Rekordårens byggande, består av närmare 870 000 lägenheter i flerbostadshus och har stora behov av åtgärder. Samtidigt går det att skönja en kommande renoveringsboom, som dock omfattar avsevärt färre lägenheter än Rekordårens byggande, skriver Industrifakta. 

 

Närmare 200 000 lägenheter i flerbostadshus byggdes under den förra högkonjunkturen i slutet av 1980-talet och början av -90-talet. Dessa lägenheter närmar sig nu 30-års åldern, då det är dags att börja se över både byggnadstekniska behov och installationer.

Jens Linderoth på analysföretaget Industrifakta menar att 1990-talets bostäder står inför flera större åtgärdsbehov och hänvisar till en undersökning som företaget gjorde med bostadsbolag under hösten 2017.

- Vi räknar med att det tidiga 90-talets bestånd kommer att behöva göra en hel del teknisk energieffektivisering av värme- och ventilationsinstallationer. Troligen behöver man också se över funktioner i våtrum och badrum med hänsyn till att den tekniska livslängden på både material och funktioner börjar gå mot sitt slut. Med hänsyn till att det kvarstår så mycket att göra i Rekordårens bostäder, är det rimligt att förvänta sig att man kommer att gå varsamt fram med åtgärderna och att fokus kommer att hamna på energieffektivisering och akuta behov avslutar Jens Linderoth.

Källa Industrifakta AB

Annons