Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 23 2019
Senaste Nytt

Karlatornet får "intelligenta" hissar

Karlatornet blir den första byggnaden i Norden som använder KONE:s innovativa och ultralätta UltraRope-teknologi. Foto: Serneke
Karlatornet blir den första byggnaden i Norden som använder KONE:s innovativa och ultralätta UltraRope-teknologi. Foto: Serneke
Publicerad av
Markku Björkman - 30 jan 2018

Blivande Karlatornet blir inte bara Sveriges, utan Nordens högsta byggnad med sina 245 meter. Arkitekterna bakom designen är den internationella arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill. Den ultramoderna byggnaden med sina 73 våningar kommer att innehålla 590 lägenheter, hotell med ca 300 rum, konferenslokaler, restauranger, spa och gym, säger hisstillverkaren KONE i ett pressmeddelande.

Serneke Bygg AB har valt KONE som samarbetspartner för People Flow-lösningarna i byggnaden. KONE har varit involverade tidigt i projektet och gjort olika personflödesanalyser som valet av de olika lösningarna baserar sig på. För att säkra ett smidigt personflöde kommer Karlatornet att förses med flera olika sorters hissar som är förberedda för uppkoppling mot molnet, så kallade ”intelligenta hissar” som kan förutse eventuella problem innan de uppstår.

I byggnaden kommer också den revolutionerande hisstekniken KONE Ultrarope™ att användas. KONE UltraRope, som sätter en helt ny standard för höga byggnader, har redan installerats i bland annat Marina Bay Sands i Singapore, Sky Tower i Nya Zeeland och kommer även att installeras i världens framtida högsta byggnad – Jeddah Tower i Saudiarabien.

Installationerna i Karlatornet blir den första byggnaden i Norden som använder den innovativa tekniken. Den superlätta KONE UltraRope-teknologin är något av en revolution. Linorna består av en kolfiberkärna med en unik högfriktionsbeläggning och väger endast en femtedel av en liknande konventionell stållina.

Det gör att man undviker många nackdelar som kommer med vanliga linor såsom hög energianvändning, utsträckta linor, samt stillestånd på grund av svajande byggnader. Den lätta vikten på linan gör det också möjligt att ta hissen hela vägen från entréplan till takvåning i byggnader upp till en kilometers höjd.

Under byggnationsfasen kommer dessutom den innovativa tekniken KONE Jumplift™ att användas. KONE Jumplift innebär i detta projekt ett komplement till utvändiga bygghissar då denna bygghiss installeras direkt i schaktet och kommer att användas för invändig logistik under byggtiden.

De lägre våningsplanen kan då täckas in mycket snabbare och arbetet med att slutföra de nedre våningarna kan göras i ett mycket tidigare skede. Jumplift är anpassad för att under byggprocessen transportera människor och material på ett säkert och effektivt vis där många arbetstimmar kan sparas samt byggnationen går snabbare.

Hotelldelen i Karlatornet kommer att utrustas med nio KONE MonoSpace hissar. Bostadsdelen kommer att utrustas med fem KONE Mini Space hissar samt den innovativa tekniken KONE Ultrarope. I tillägg kommer KONE Destination Control System att installeras för att optimera trafikflödena i byggnaden. Hissarna i Karlatornet kommer att åka i hastigheter på 8 respektive 6 meter per sekund, vilket innebär sna

Uppskattningsvis ca 3 000 människor beräknas använda hissarna på daglig basis. Dessa kommer att bli de snabbaste hissarna i Norden.
Nordens blivande högsta byggnad med sina 73 våningar, 593 lägenheter och 245 meter. Ett blivande landmärke i Göteborg. Toppmodern design där boende även kommer få tillgång till gym, pool och unik service. Skybar, takterrass och hotell med ca 300 rum kommer även finnas i byggnaden. Inflyttningarna i Tornet beräknas påbörja år 2021 och hela området Karlastan kommer stå klart några år senare.

Källa: KONE

Annons

Annons

Annons