Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jan, 17 2019
Senaste Nytt

Mimer leder konferens om industriella produktionsmetoder för bostadsbyggande

Bild: Per Groth.
Bild: Per Groth.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 08 feb 2018

 Mimer står värdar för en europeisk konferens om uthålligt byggande som fokuserar på industriella produktionsmetoder för att få ett mer effektivt byggande. Ett studiebesök på Nordanby Äng i Västerås visade hur det går att bygga smart och kostnadseffektivt med prefabricerade träkonstruktioner. Ett område som växer och som ger svenska företag  nya exportmöjligheter.

Den 7-9 februari är Mimer värdar för en konferens med deltagande bostadsföretag från stora delar av Europa. Det är ett fyrtiotal medlemmar från Eurhonet som är ett nätverk av bostadsföretag från Sverige, Tyskland, Frankrike, Italien och England som samlas. På programmet står att diskutera hur byggandet kan bli mer uthålligt och samtidigt mer effektivt. 

- Det är samma frågeställningar i hela Europa. Vi behöver i alla länder bygga mycket, samtidigt är det dyrt att bygga nytt och det stora behovet är att bygga miljövänligt och till rimliga kostnader, säger Mikael Söderberg, affärsutvecklingschef på Mimer. 

- Vi kommer särskilt att studera de byggnader vi byggt på Nordanby där vi använt en industriell produktionsmetod med stora prefabricerade delar som fogas ihop till kompletta byggnader. Genom att bygga på detta sätt kan vi få en bättre kostnadsbild, och kan vi dessutom få större serier med möjlighet till export, kan Sverige bli ett föregångsland. Vi har stora möjligheter att använda råvara från den svenska skogen, som innebär att vi inte tär på jordens resurser. Det blir dessutom väldigt trevliga hus med ett härligt inomhusklimat när man använder mycket trä i konstruktionen, säger Mikael Söderberg.

Konferensen avslutas med ett besök hos Mälarenergi för att studera hur man kan producera fjärrvärme och el på ett miljövänligt sätt. Det finns väldigt få liknande anläggningar i Europa. 

Annons