Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jan, 17 2019
Senaste Nytt

Brf Engelbrektshöjden svarar upp till efterfrågan på smålägenheter i Jakobsberg

I brf Engelbrektshöjden fördelas 109 lägenheter på två femvåningshus och ett niovåningshus. Foto: Diakrit
I brf Engelbrektshöjden fördelas 109 lägenheter på två femvåningshus och ett niovåningshus. Foto: Diakrit
Brf Engelbrektshöjden bidrar till att förtäta centrala Jakobsbergs befintliga femtiotalsbebyggelse. Foto: Diakrit
Brf Engelbrektshöjden bidrar till att förtäta centrala Jakobsbergs befintliga femtiotalsbebyggelse. Foto: Diakrit
Publicerad av
Redaktionen - 12 feb 2018

Ett stenkast från Jakobsbergs centrum i Järfälla utanför Stockholm byggs 109 bostadsrättslägenheter i brf Engelbrektshöjden. Här satsar HSB på att bygga smålägenheter som efterfrågas i Jakobsberg.

Text: Annika Wihlborg

De 109 lägenheterna består av mellan ett och tre rum och kök och fördelas på två femvåningshus samt ett niovåningshus. Alla lägenheter får antingen en balkong eller uteplats. De tre huskropparna omger föreningens gemensamma gård. Brf Engelbrektshöjden är ett förtätningsprojekt i centrala Jakobsberg och QPG Arkitektur, som ritat kvarteret, tillvaratog 1950-talskaraktären i centrala Jakobsbergs befintliga bebyggelse när de ritade Engelbrektshöjden. 

Alla tre fastigheterna i kvarteret får en egen unik fasadkulör ut mot gatan, vilket bidrar till deras individuella identitet. In mot gården präglas däremot alla tre husen av en bruten vit fasadfärg. Husens entréer markeras med reliefstruktur och avvikande kulörer som bidrar till att skapa variation.

Baseras på Wästbyggs koncepthus

De tre bostadshusen baseras på totalentreprenören Wästbyggs egenutvecklade koncepthus, vilket innebär ett kostnadseffektivt sätt att bygga med hög standard och god komfort för de boende. Brf Engelbrektshöjden ska miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad.  

–Samtliga lägenheter i brf Engelbrektshöjden är slutsålda och står klara för inflyttning i januari 2018.  För närvarande pågår slutbesiktning av lägenheterna. Vad gäller arkitekturen så har vi varit noga med att fånga upp element från dem befintliga femtiotalsbebyggelsen i området, vilket inte minst märks på fasaderna, säger Karolina Rentzhog, projektchef på HSB.

 

Fakta; Brf Engelbrektshöjden, nybyggnation av bostadsrättslägenheter i Jakobsberg, Järfälla

Byggherre: HSB Bostad

Totalentreprenör: Wästbygg

Arkitekt: QPG Arkitektur

Projektbudget: 124 miljoner kronor

Omfattning: 109 lägenheter

Tidsram: Byggstart våren 2016, beräknad inflyttning i januari 2018

Annons