Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, feb, 22 2019
Senaste Nytt

Rekordökning för miljöcertifieringen BREEAM-SE

Bild: BREEAM-SE.
Bild: BREEAM-SE.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 14 feb 2018

 Under 2017 registrerades hela 57 byggnadsprojekt för miljöcertifieringssystemet i BREEAM-SE, vilket är mer än tre gånger så många som under 2016.

– Allt fler nya aktörer väljer BREEAM-SE, vilket jag tror är den främsta förklaringen till den stora ökningen. Det är verkligen roligt att fler använder BREEAM-SE som ett verktyg för att arbeta hållbart i byggprojekt, såväl prestigeprojekt som enklare byggnader, säger Sabina Jonestrand, chef för BREEAM på Sweden Green Building Council.

En av de fastighetsägare som registrerade flest projekt under 2017 är Lidl. Genom att arbeta med BREEAM-SE som plattform har Lidl profilerat sig som en ledande branschaktör inom hållbarhet.

– Vi upplever att vi har fått andra möjligheter att profilera oss i och med miljöcertifieringen. Arbetet har skapat ett otroligt engagemang och det har byggt en intern stolthet hos oss på Lidl, det märks tydligt, säger Johan Augustsson, fastighetsdirektör på Lidl Sverige.

BREEAM-SE är en svensk anpassning av brittiska BREEAM, Europas mest spridda miljöcertifieringssystem för byggnader. Certifieringen ställer krav på olika områden såsom byggnadsmaterial, energi och närhet till allmänna kommunikationsmedel. Förutom miljövinsten är en certifiering med BREEAM-SE ofta ekonomiskt gynnsam, då investerare ser ett högt värde i byggnader vars miljöcertifiering kan jämföras på en internationell marknad.

Annons