Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, mar, 19 2019
Senaste Nytt

Forskare uppmanar till noggranna energikontroller av nybyggda hus

Anders Wiklund/TT: Antalet nyproducerade bostadsrätter överstiger antalet begagnade bostadsrätter i juni. Arkivbild.
Anders Wiklund/TT: Antalet nyproducerade bostadsrätter överstiger antalet begagnade bostadsrätter i juni. Arkivbild.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 20 feb 2018

När nya hus byggs görs alltid en beräkning av hur mycket energi de ska dra. Det har dock visat sig att många nybyggda hus drar mer energi än vad som var tänkt från början. Forskare uppmanar nu fastighetsföretagen att göra noggranna energikontroller av nybyggda hus. Det skriver SVT nyheter.

Pågående forskning som utförs att KTH-studenter visar att det är stora skillnader mellan vad som planeras före bygget och hur mycket energi som sedan går åt i verkligheten.

– Det kan vara väldigt stora skillnader. För flerbostadshus är det uppskattningsvis 20 procent. Men för andra typer av byggnader, som restauranger, kan det i extremfallet vara upp till 200 procent i skillnad, säger forskaren Camilla Hjortling, som sammanställer energianvändningen i nyare svenska hus till SVT nyheter.

De fullständiga resultaten från en genomgång av tusentals byggnader kommer att presenteras senare i år.

Förklaringarna kan variera från hus till hus. Det kan bero på fel, eller att man använder sig av schabloner som inte tar hänsyn till exakt vad huset ska användas till. 

Örebro är en av de svenska städer som har byggt mest de senaste åren. Där har det blivit tydligt att några byggnader stuckit iväg ordentligt i energiförbrukning.

– När de förbrukar över tjugo procent mer än beräknat, då blir man förvånad, säger Johanna Fridenberger, underhållsansvarig på det kommunala bostadsföretaget Öbo.

Kontroller kan spara pengar

Alla nybyggen i Öbos bestånd följs nu ordentligt för att se om det är vad huset används till eller själva byggnaden som gör att energiförbrukningen ökar.

I vissa fall har det varit tydligt att schablonerna inte stämt för den verksamhet som flyttat in i huset. I andra har energimätningarna visat att det funnits fel i byggnaden. Då har det gått att spara pengar genom att snabbt identifiera problemet.

Forskaren Camilla Hjortling uppmanar nu fastighetsföretagen att hålla ett extra öga på energiförbrukningen i varje nybygge, från idé till färdigt hus.

 

Annons

Annons

Annons