Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, mar, 19 2019
Senaste Nytt

Industrifakta: Osäkrare för gör-det-själv-marknaden

Bild: Industrifakta.
Bild: Industrifakta.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 12 mar 2018

Hushållens inköp av byggvaror, den sk Gör-det-självmarknaden, beräknas ha ökat med ett par procent under 2017, enligt analysföretaget Industrifaktas senaste prognos.

- Totalt sett var utvecklingen positiv förra året och utvecklingen gynnades av det fortsatt låga ränteläget och en stark konjunktur med växande sysselsättning, säger Jens Linderoth på Industrifakta.

- I år tror vi att tillväxten på GDS-marknaden stannar av och att de kommande årens utveckling blir negativ. På kort sikt hålls marknaden uppe av stigande disponibelinkomster och låga räntor. Osäkerheten är däremot större när det gäller småhusprisernas utveckling 2018 och detta i kombination med det utökade amorteringskravet kan hålla tillbaka åtgärdsvolymerna.

- Det är rimligt att tro att åtgärderna i större utsträckning kommer att drivas av åtgärdsbehov snarare än förväntade prisstegringar de kommande åren. Antalet sålda småhus minskade 2017 och nyproduktionen tappade också fart. Industrifakta räknar med en fallande småhusproduktion i år och det har också negativ påverkan på GDS-volymen avslutar Jens Linderoth.

Källa Industrifakta AB

Annons

Annons

Annons