Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 19 2019
Senaste Nytt

Slakthusområdet förvandlas till stadsdel

Fredrik Aspe. Bild: Ebab.
Fredrik Aspe. Bild: Ebab.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 05 jun 2018

Nyligen öppnade en ny restaurang i en hundraårig byggnad på Slakthusområdet i Stockholm. Det är en av de första byggnaderna som står färdig i den nu framväxande stadsdelen. Ebab har deltagit i renoveringsarbetet som skedde inom EU-projektet GrowSmarter.

 

GrowSmarter är ett EU-projekt där sju europeiska städer deltar – däribland Stockholm. I korthet går det ut på att skapa metoder för att renovera kulturbyggnader på ett sätt som bevarar kulturhistoriska värden och samtidigt skapar byggnader i energimässigt toppskick.

Det hundra år gamla Slakthusområdet ska nu inom dessa ramar förvandlas till en modern stadsdel där kulturhistoriska byggnader kommer att samsas med nybyggda bostäder, kontor och lokaler.

En av de första byggnaderna som nu varsamt renoverats är den gamla rensstugan. Och i dagarna nyinvigdes den som en toppmodern restaurang. Renoveringen har bland annat inneburit byte till energieffektiva fönster, byggtekniska energiåtgärder, solceller med batterilagring samt värmepump och öppen fjärrvärme.

Byggnaden är blåklassad av Stockholms Stadsmuseum, vilket betyder att den anses ha synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

–  Det har varit ett väldigt spännande och utmanande projekt. Det är utvecklande för oss som bolag att få möjlighet att skapa hållbara lösningar i så här gamla byggnader, säger Fredrik Aspe projektledare och vVD på Ebab i Stockholm AB.

Projektet  har genomförts i samarbete med Fastighetskontoret och Stockholm Stad. Portarna till restaurangen slår upp för allmänheten under sommaren 2018.

 

Annons

Annons

Annons