Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Serneke och Martin-Löf vann markanvisning i Älvsjö

Bild: Serneke.
Bild: Serneke.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 07 jun 2018

Serneke tillsammans med Andreas Martin-Löf Arkitekter vann nyligen mark-anvisningstävlingen för unga arkitekter som Stockholms stad anordnat för ett område i stadsdelen Solberga i Älvsjö. Det vinnande förslaget består av fyra huskroppar med upp till sju plan. Efter sommaren inleds en detaljplaneprocess för området. En byggstart är planerad till 2020.

Solberga är ett bostadsområde utbyggt under framför allt 1950-talet. Tävlingsbidraget förhåller sig till omgivande bebyggelse såväl som den kuperade terrängen samtidigt som det visar arkitektonisk kreativitet, som varit ett fokus i tävlingen.

– När man förtätar idag är det vanligt att addera några hus som ser ungefär likadana ut som de befintliga, men eftersom vi inte använder samma byggteknik idag blir de bara sämre kopior av hus från tidigare decennier. Vår utgångspunkt var istället att rita bostadshus med ett eget arkitektoniskt DNA och på så sätt bidra till den stolta tradition för bostadsarkitektur som finns i de södra förorterna, säger Andreas Martin-Löf om tävlingsbidraget.

 

– När Stockholm växer är det viktigt att vi har höga målsättningar för den arkitektoniska kvaliteten. Vi har arbetat aktivt med att stärka arkitekturens roll i planering och styrdokument. Det här förslaget är ett utmärkt exempel på hur vi kan förtäta och bygga nytt samtidigt som vi ger utrymme för nya arkitektoniska idéer, säger stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S).

 

Andreas Martin-Löf och Serneke har samarbetat tidigare, bland annat har hans arkitektkontor anlitats för att rita bostäder på de 15 översta våningarna i Karlatornet i Göteborg, som kommer att bli Nordens högsta byggnad.

Annons

Annons

Annons