Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

NCC bygger moské i Rinkeby

Fotograf: Johan Celsing arkitektkontor.
Fotograf: Johan Celsing arkitektkontor.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 11 jun 2018

Nyligen inledde NCC och Rinkebymoskéns Insamlingsstiftelse ett samarbete om att uppföra en moské i Rinkeby, i nordvästra Stockholm. Uppdraget är en totalentreprenad som förväntas uppgå till cirka 100 miljoner kronor.

 

Projektet utförs i partnering, en samverkansform där parterna genomför uppdraget i nära samarbete med projektets bästa i fokus. I ett första skede ska parterna tillsammans planera, budgetera och projektera systemhandlingar i syfte att komma överens om en riktkostnad för uppdraget. Därefter sker byggnation.

Den nya moskén kommer byggas vid Rinkeby allé. Platsen är i nära anslutning till det nya polishus som NCC nu uppför. Arkitekt Johan Celsing har tagit fram ett utformningsförslag för moskén där den är 5 000 kvadratmeter stor, har 18 kupoler samt ytor för bönerum, café och klassrum. Exakt hur det slutgiltiga utformandet kommer att bli ska parterna arbeta fram under projekteringsfasen.

– Det här uppdraget ger oss möjlighet att bygga vidare på de positiva erfarenheter vi har av att finnas på plats i Rinkeby, t ex genom polishuset som vi bygger, och att få vara delaktig i den fortsatta utvecklingen av staden i stort. Det ska också bli väldigt roligt att byggnadstekniskt få uppföra en moské, säger Fredrik Anheim, avdelningschef NCC Building.

Projekteringsarbetet påbörjas omgående och byggnationen beräknas starta efter sommaren. Moskén beräknas stå klar under år 2020.

 

Annons

Annons

Annons