Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, feb, 23 2019
Senaste Nytt

Byggboom i Kambodjas huvudstad Phnom Penh

Kambodjanska Seam Reap, som ligger i närheten av landets huvudstad Phnom Penh, översvämmas av turister på grund av dessa närhet till det nästan tusen år gamla tempelområdet  Angor Wat. På annat håll  Kambodja byggs det nu flygplatser, motorvägar och kraftverk, men även otaliga lyxbyggen och skyskrapor. Kritikerna anser att det hotar både lokalinvånare och världsunik ekologi. Foto: Markku Björkman
Kambodjanska Seam Reap, som ligger i närheten av landets huvudstad Phnom Penh, översvämmas av turister på grund av dessa närhet till det nästan tusen år gamla tempelområdet Angor Wat. På annat håll Kambodja byggs det nu flygplatser, motorvägar och kraftverk, men även otaliga lyxbyggen och skyskrapor. Kritikerna anser att det hotar både lokalinvånare och världsunik ekologi. Foto: Markku Björkman
Publicerad av
Markku Björkman - 11 sep 2018

Kambodja moderniseras i rasande takt. Men utvecklingen drivs av korruption och ökat kinesiskt inflytande. Kina ska investera 700 miljarder euro i infrastruktur i sydostasiatiska regionen. 

Kambodjas huvudstad Phnom Penh byggs i höjden. Moderna höghus konkurrerar ut kolonial arkitektur. Antalet bostadsrätter beräknas fyrdubblas inom de närmsta två åren. Intill byggarbetsplatserna står luftkonditionerade uppvisningslokaler. 

Bostäderna produceras kortsiktig spekulation och många hus riskerar att stå tomma. Konsekvenserna för samhället och miljön är däremot långvariga. Över 400 000 människor har vräkts för att ge plats åt ekonomiska intressen som till exempel nya fastigheter.

Kinas Infrastruktursatsningar i Kambodja handlar till stor del också om geopolitiskt inflytande. I Kambodja är de dominanta. Byggbranschen har introducerat en ny sådan: cement. År 2006 tillverkade Kambodja inte ett enda gram. I år tillverkas drygt tre miljoner ton. Resultatet är ett hot mot landets kalkstensberg, vilka är hem för en unik biologisk mångfald som just börjat dokumenteras.

När det gäller mänkliga rättigheter går det utför för Kambodja. Redan 2017 införde premiärminister Hun Sens regering åtgärder som begränsade yttrandefriheten i landet.

Senare på hösten, i september 2017, åtalades Hun Sens främste rival, oppositionsledaren Kem Sokha. Han åtalades för förräderi och anklagades för att ha konspirerat med USA och dömdes till fängelse.

Några månader senare, i november 2017, beslutade Kambodjas Högsta domstol att upplösa landets ledande oppositionella parti National Rescue Party (CNRP) som Sokha var ledare för.

Domstolens beslut innebar att det saknades en betydelsefull kandidat som kunde utmana Hun Sen i det kommande nationella valet i juli 2018.

Kem Sokha är fortsatt fängslad och domstolen har avvisat borgen, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch, som anser att landet utövar politiska rättegångar och att domstolar används som ett verktyg mot politisk opposition och kritiker.

Annons