Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 25 2019
Senaste Nytt

500 bygglov beviljas för bostäder i Solna

Foto: BAU Arkitekter.
Foto: BAU Arkitekter.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 10 okt 2018

I Solna byggs och planeras det för ett stort antal nya bostäder. Bygglov har nyligen beviljats för hela 64 enfamiljshus och 428 lägenheter. När hela området står färdigt kommer Grankällan att omfatta 150 hus, i anslutning till Igelbäckens naturreservat med stora möjligheter till både naturupplevelser och en aktiv fritid.

I kvarteret Grankällan i Järvastaden växer en småskalig bebyggelse fram med en blandning av både kedjehus och radhus, inklusive så kallade stadsradhus om tre våningar. Samtliga bostäder är antingen 5 rum och kök eller större, vilket är ett välkommet tillskott i Solna. Byggloven som nu beviljats ingår i JM ABs etapp 2 och 3. 

 

– Detta projekt ger attraktivt boende i direkt anslutning till naturreservatet och lägger ytterligare en pusselbit i byggandet av Järvastaden, säger Torsten Svenonius, ordförande i byggnadsnämnden.

I Frösunda har bygglov beviljats för ett stort antal lägenheter, närmare bestämt 428 stycken i storlek mellan 1-5 rum och kök. Idag finns på platsen bland annat en bilanläggning (Bilia), som kommer att integreras i markplan i de framväxande två kvarteren med framtida bostäder. Byggnaderna planeras till mellan sex och tolv våningar, där det i garageplan inryms alltifrån garage till lager och bilverkstad. Extra finesser i projektet därutöver att samtliga synliga tak kommer ha så kallad sedumbeläggning (gröna växter) för att effektivt och naturligt rena dagvattnet som faller i form av regn.

 

– Efter några års väntan startar nu omgörningen av Stora Frösunda till moderna stadskvarter. Området kommer bli en bra entré till Solna in från Haga norra, säger Torsten Svenonius.

 

Bostadshusen är en del i ett större grepp i stadsdelen Stora Frösunda, där totalt sju nya kvarter planeras. Denna del är första etappen som byggs inom detaljplanen. I korsningen mellan Frösundaleden och Kolonnvägen planeras för ett nytt torg, Torfredsplatsen, som bjuder in till området. En park planeras mot Frösundagård i norr.

Annons

Annons

Annons