Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 19 2019
Senaste Nytt

Norska StreamBIM etableras i Sverige

Bild: Rendra.
Bild: Rendra.
Bild: Rendra.
Bild: Rendra.
Bild: Rendra.
Bild: Rendra.
Publicerad av
Redaktionen - 03 sep 2018

Efter att ha bidragit till att digitalisera den norska byggbranschen har nu Rendra etablerat sig i Sverige med sin produkt StreamBIM. I Stockholm hittar du dem i Byggstyrningens lokaler.

 

Vad är öppen BIM?

För att byggbranschen ska kunna möta morgondagens krav måste man utvecklas snabbare än vad man gör idag. ”Många är nyfikna och vill veta mer om hur BIM kan stödja deras projekt.

I projekteringsfasen kan man lägga in mycket användbar information i en BIM-modell, så att man kan föra denna information vidare till de påföljande faserna. På så sätt undviker man att lägga in samma information flera gånger och minskar informationsförlusten. För att kunna jobba med ett oavbrutet informationsflöde måste alla aktörer i ett projekt ha tillgång till användarvänlig programvara som underlättar delning och samarbete. Enkelt uttryckt handlar öppen BIM om informationsdelning som sparar tid och pengar åt alla som är involverade.

BIM-tekniken behöver inte vara krånglig. StreamBIM är en öppen BIM-programvara för alla typer av enheter, som möjliggör samarbete mellan alla som jobbar med ett byggprojekt. Intuitiva och användarvänliga StreamBIM ger alla omedelbar tillgång till uppdaterade 3D BIM-modeller och ritningar för samtliga verksamhetsområden. Därmed sparar man mycket tid genom att inte behöva vänta på information eller hämta den i barackerna, och man undviker att bygga fel. Man har alltid uppdaterade ritningar, BIM-modeller och arbetsorder på fickan”, säger Sverigechefen Kristian Samuelsen.

Många kanske gruvar sig för att börja använda ny programvara, och då är det viktigt att vi är där för att hjälpa till. Att erbjuda bra uppföljning och support är mycket viktigt för oss. Eftersom BIM inte handlar om enbart teknik, utan även om människor och nya arbetsrutiner, vill vi hjälpa till så att det blir lätt att komma igång och känna att jobbet blir roligare, samtidigt som man sparar tid och kostnader.

I Sverige har Trafikverket lagt ut en film som på ett enkelt sätt förklarar vad BIM är:

https://www.youtube.com/watch?v=6pjd6TYKd4o&list=PLCYiAAOUWtV-VH5FWZZbJHnSbPgPnPBxR&index=1

 

I Norge används StreamBIM på över 600 projekt och har fler än 7 000 användare

StreamBIM är en mycket användarvänlig öppen 3D BIM-programvara som ger dig enkel tillgång till BIM-modeller för alla verksamhetsområden och ritningar via smartmobil, surfplatta och PC/MAC. Därmed blir det lätt att hitta dokumentation om vad som ska göras, dokumentera utfört arbete, utföra inspektioner och överlämna difts- och underhållsinformation. StreamBIM kan användas i alla byggnadsfaser: konstruktion, byggande, drift och underhåll. Med StreamBIM har du byggnadens digitala tvilling på fickan.

- StreamBIM används redan av många svenska kunder, byggherrar och entreprenörer, berättar Sven Kristian Samuelsen, företagets Sverigechef. Till exempel används StreamBIM idag i många projekt hos JM, TIKAB, PEAB och Tuvebygg.

 

Öppen BIM för stora och små byggprojekt

I Norge har StreamBIM använts – eller används – i många av de största byggprojekten. Bland exemplen kan nämnas flera stora sjukhusbyggen, Munch-museet, Nasjonalmuseet och utbyggnaden av Oslos flygplats Gardermoen.

StreamBIM får goda rekommendationer av BIM-chefen för den nya terminalen på Oslos flygplats, Bjørnar Markussen:

En öppen BIM-programvara ökar effektiviteten och ger högre avkastning.

Byggnadsinformationsmodellering (BIM) brukar kallas för byggbranschens tysta revolution och används idag i många byggprojekt av varierande storlek och i olika projektfaser.

- Som ett verktyg för samarbete och informationsdelning, baserat på öppen BIM, kommer StreamBIM att spela en central roll i den pågående effektiviseringen och digitaliseringen av byggnäringen, säger Bjørnar Markussen, BIM-koordinator för T2-projektet på Oslos flygplats Gardermoen, anlitad av Aas-Jakobsen.

 

- Men StreamBIM är inte avsett för enbart stora byggprojekt, utan används även i många mindre, säger Markus Berget, som från sin tidigare roll som projektledare hos Caverion har lång erfarenhet av StreamBIM-användning i flera byggprojekt. Nu är han försäljnings- och marknadsföringschef för StreamBIM i Norden.

 

På företagets webbplats kan du läsa mer om vad Bjørnar Markussen och andra kunder säger om StreamBIM:

https://streambim.com/sv/userstories/.

 

Vi strävar efter att vara bäst när det gäller drift och uppföljning. Vi vill vid behov hjälpa användarna och se till att alla kan använda BIM-programvaran. Vår ambition är att användarna och våra kunder ska tycka att det är roligt och gynnsamt att jobba med teamet och StreamBIM. Därför kan du alltid nå oss via vår chatt när du använder StreamBIM i ditt projekt. Du kan också ringa oss, så hjälper vi gärna till eller tittar in för en pratstund.

Skulle du vilja ha en gratis introduktion i StreamBIM eller starta ditt eget gratis projekt nu?

- Efterfrågan på StreamBIM är stor i Sverige, och därför är det naturligt för oss att vara på plats så att vi kan jobba nära aktörerna i den svenska byggbranschen, precis som vi har gjort i Norge, säger VD Kristin Omholt-Jensen.

 

Annons

Annons

Annons