Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, dec, 15 2018
Senaste Nytt

Parkeringsplats i Norrköping C omvandlas till nytt landmärke

 Bild: Klövern.
Bild: Klövern.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 26 nov 2018

Kopparklädda fasader, folkliv, torg och mysiga gränder ska göra Kvarteret Kopparhusen till en trygg och levande mötesplats mitt i centrum. Men det var inte ett byggprojekt enligt standardmodell.

- Den komplexa konstruktionen har ställt höga krav både på oss och leverantörerna, säger Niklas Holmér, Platschef hos entreprenören SEFAB.

Det ska bli det nya landmärket i den gamla industristaden Norrköping. Ett innovativt kvarter för tillväxt och kreativitet. Det kommer ge staden en sammanhängande kärna i samverkan med universitet, Visualiseringscenter och Norrköping Science park.

De tre huskropparna är ritade som en ny tolkning av det gamla industrilandskapet med oregelbundna huskroppar där valda delar går upp i höjd. Precis som förr med andra ord, då skorstenar reste sig över hustaken.

Samtidigt som det är just det som kommer ge Kopparhusen en spännande karaktär, är det också det som är den största utmaningen. Det menar platschef Niklas Holmér, SEFAB.

- Det är väldigt små byggytor i det här projektet. Att byggnaderna går upp och ner i nivåer har gjort det till en spännande, men komplex, utmaning för oss som uppför byggnaden.

Kopparhusen är certifierat enligt Miljöbyggnad Silver och det innebär att energiförbrukningen får uppgå till max 75% av Boverkets redan högt ställda krav.

Annons

Annons