Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Högt tryck på Wendelstrand i Mölnlycke

Bild: Snøhetta.
Bild: Snøhetta.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 29 nov 2018

Vid stenbrottet i Bråta växer 750 bostäder fram i vad som ska bli en ny stadsdel i trä intill Landvettersjön i Göteborg. Och lika många intresseanmälningar har landat in sedan lanseringen i augusti.

Den nya stadsdelen Wendelstrand i Mölnlycke kommer att bestå av flerbostadshus och radhus i vackert och klimatsmart trä. Den ritas av norska arkitektbyrån Snøhetta och intresset för bostäderna har högt tryck. 

-Det är givetvis väldigt roligt att det är sådant stort intresse för Wendelstrand. Kombinationen att området ska byggas i trä, ligger nära vattnet och har bra kommunikationer är näst intill oslagbart, säger Erik Sjölin, kommunikationsansvarig Wendelstrand.

Wendelstrand blir en uppföljare till det hyllade bostadsområdet Nya Hovås i södra Göteborg av stadsutvecklingsbolaget Next Step. Den planerade byggstarten är 2019 och den första byggnaden att se dagen ljus blir kronjuvelen Lakehouse med sitt karaktäristiskt sluttande grästak.

-När vi lanserade projektet frågade Kung Carl XVI Gustav ”Kan man åka skidor på den där backen?”. Absolut svarade vi! Wendelstrand blir vårt bidrag att putta tillbaka den vackra naturen där det idag är ett massivt stenbrott, säger Louise Heilborn, projektchef Next Step.

Lakehouse blir områdets naturliga samlingsplats med co-workingkontor, gästlägenheter, gym och restaurang med utsikt över sjön. Det kommer även att fungera som en arena för kunskapsutbyte om framtidens stadsutveckling och för att testa prototyper på hållbara lösningar för bostäderna. Wendelstrands kärna kommer att bli en bilfri plats för lek och rekreation. Förskola och äldreboende byggs vid sidan om Lakehouse, med gångavstånd till vattnet.

-Vi vill utveckla ett område som samspelar med den omgivande naturen. Vi har valt materialet trä eftersom det är förnybart och kräver mindre energi i både tillverkning, transporter och husens energiförbrukning, säger Marianne Sætre, ansvarig arkitekt på Snøhetta

Annons

Annons

Annons