Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 25 2019
Senaste Nytt

Smart höghus invigs

Allt byggmaterial lyfts upp direkt på den våning som bygget har kommit till. Någon mellanlagring finns inte. Foto: John Hardwick
Allt byggmaterial lyfts upp direkt på den våning som bygget har kommit till. Någon mellanlagring finns inte. Foto: John Hardwick
Publicerad av
Redaktionen - 17 dec 2018

Text: Lars Bergström

Två och ett halvt år har gått sedan byggstarten av Norra Tornen i Hagaområdet i Stockholm. I november invigs Innovationen, det första av de två tornen, Den 125 höga byggnaden gör skäl för sitt namn, för här har flera nya lösningar prövats.

Inflyttningen pågår för fullt i Oscar Properties höghus, Innovationen, mellan Vasastaden och life science-kvarteren intill Nya Karolinska sjukhuset. Och på granntomten pågår bygget av bostadsbolagets nästa höghus, Helix.

För att få logistiken att fungera lyfts allt byggmaterial upp direkt på den senaste byggda våningen. Bygget har alltså ingen mellanlagring av material. Det finns det inte plats för i den täta innerstaden.

De två höghusen är extremt tunga. För Innovationen gick det åt 348 pålar för att bära upp byggnaden och varje påle bar upp 5 000 ton i snitt.

För att få Innovationen och Helix stabila är både betongväggar och bjälklag kraftigare än normalt. Betongväggarna är upp till 40 centimeter tjocka och bjälklagen i betong 30 centimeter.
– När man bygger så här höga hus så vill man ha extra stor tyngd, förklarar entreprenadchef Peter Kjellgren.

De tjocka bjälklagen och väggarna bidrar också till ett tyst hus. Byggnaderna får ljudklass B. Bara nybyggda hotell är bättre ljudisolerade.

En annan fördel med de tjocka bjälklagen är att de inte behöver stämpas, alltså stöttas upp. Det spar både tid och förenklar bygget.

Egen klimatanläggning
Varje lägenhetsinnehavare i de båda höghusen kan reglera sitt klimat med hjälp av ett eget FTX-aggregat, det vill säga en luftburen värmepump. Varken i Helix eller Innovationen finns det centrala fläktar, vilket så gott som alla flerfamiljshus annars har.

Även hissarna har utvecklats i de två höghusen. Här fungerar hissarna även under byggtiden. Allteftersom byggnaden växer går det att åka någon eller några våningar högre upp. Att kunna använda de inre hissarna gör att bygget klarar sig med bara en bygghiss, och bygget kan fortgå även om det skulle blåsa storm.

Hissarnas hastighet är tre gånger så snabb som vanliga hissar, vilket kan behövas när man ska upp 25 våningar. De är också utrustade med artificiell intelligens. Hissarna lär sig nämligen de boendes vanor och tider, vilket kortar väntetiderna när alla ska till eller hem från arbetet. 

 

 

Fakta:

Norra Tornet

Nybyggnad av flerbostadshus i Hagastaden
Byggherre;
Oscar Properties Bygg AB

Arkitekt: OMA HQ

Byggkostnad:: 400-800 Mkr

Entreprenadform: Delad entreprenad

Byggstart: januari 2016

Färdigt: oktober 2018

 

Annons

Annons

Annons