Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 25 2019
Senaste Nytt

79&Park ett kvartershus i cederträ och glas

Gårdsbyggnad som skapar en oas, fritt från insyn. 
Foto: Oscar Properties/
Laurian Ghinitoiu
Gårdsbyggnad som skapar en oas, fritt från insyn. Foto: Oscar Properties/
Laurian Ghinitoiu
Ena sidan är fri från insyn. 
Foto: Oscar Properties/
Laurian Ghinitoiu
Ena sidan är fri från insyn. Foto: Oscar Properties/
Laurian Ghinitoiu
Arkitekten Bjarke Ingels presenterar kvartersbyggnaden på invigningen. 
Foto: Karl Nordlund
Arkitekten Bjarke Ingels presenterar kvartersbyggnaden på invigningen. Foto: Karl Nordlund
I kvartershuset ligger också en förskola. 
Foto: Mari-Louise Paulson
I kvartershuset ligger också en förskola. Foto: Mari-Louise Paulson
Den sicksackade fasaden är vriden i 45 grader för att avskärma balkonger och terrasser från insyn. 
Foto: Oscar Properties/
Laurian Ghinitoiu
Den sicksackade fasaden är vriden i 45 grader för att avskärma balkonger och terrasser från insyn. Foto: Oscar Properties/
Laurian Ghinitoiu
Iredningen har ett fokus på naturliga material så som trä och natursten. 
Foto: Oscar Properties
Iredningen har ett fokus på naturliga material så som trä och natursten. Foto: Oscar Properties
Ett rum med en utsikt.
Foto: Oscar Properties
Ett rum med en utsikt. Foto: Oscar Properties
Ett rum med en utsikt.
Foto: Oscar Properties
Ett rum med en utsikt. Foto: Oscar Properties
Publicerad av
Redaktionen - 09 jan 2019

Text: Mari-Louise Paulson

Den 8 november invigdes 79&Park i Stockholm. Ett kvartersstort bostadshus med en grönskande gård och fasad av trä och glas, ritat av det danska arkitektkontoret BIG.

Efter lite varm dryck och väntande utanför den stora byggnaden var det äntligen dags att inviga 79&Park. Ett projekt som initierades 2011 med som under åren har drabbats av en del förseningar. Nu är det alltså klart. Huset är ritat av det internationellt välrenommerade danska arkitektkontoret BIG och det är deras första bostadsprojekt i Sverige.

Oscar Properties grundare Oscar Engelbert var nöjd. Utanför byggnaden förklarade han inför ett 60-tal journalister att hans tanke med tomten hela tiden hade varit att den skulle rymma en unik och hållbar byggnad som också var en del av det omgivande Gärdet. Och att Bjarke Ingles och BIG var det arkitektkontor som fastighetsutvecklaren redan från början ville samarbeta med.
– 79&Park är en av de bästa byggnaderna jag har sett, resultatet är häpnadsväckande. Även om det har varit en svår byggnad att bygga. Jag är så imponerad av arkitektens arbete och glad för det här samarbetet, sa
Oscar Engelbert.

Mäktig arkitektur
Bjarke Ingles var det som stod för själva öppnade, när han bjöd in till gården. Först då kom den mäktiga arkitekturen till sin rätt. På nära håll kan det vara svårt att se det som på avstånd och från innergården är påtagligt – byggnadens storhet med kuber och asymmetriska, nästan böljande form, och små trädgårdar i olika nivåer som också fortsätter ned på marken.

Dess gestaltning känns igen från andra projekt som ritats av BIG så som LARD, Los Angelse Arts District, KING i Toronto eller DONG i Nederländerna. Kanske inte så konstigt eftersom arkitektkontoret är känt för sin arbetsmetod med samhällsanalyser där de tar in global utveckling, digital kommunikation, mötet mellan människor och kulturer. Där många projekt också sägs ha en lekfullhet. Något som är närvarande i 79&Park. Fasande av cederträ med dess sicksackade former, handlar dels om utseende och funktion men också om intentionen med hållbarhet, eftersom materialet har ett naturligt skydd mot röta, håller formen bra och sägs ska klara sig i minst 50 år utan behandling.
Kanske är det vår danska fantasi att svenskar verkligen gillar naturen, men det gjorde att vi skapade ett helt kvartershus i cederträ och glas i ett grönområde med möjligheten för så många som möjligt att se natur från sin bostad, sa Bjarke Ingles som stod på en av innergårdens många träboxar och talade.

Ett urbant landmärke mitt i naturen
”Ett urbant landmärke” så beskrev arkitekten byggnaden. Den böjande formen med det lägre sydvästra hörnet sa han var skapat för att gården och bostäderna skulle få så mycket solljus som möjligt. Det nordöstra hörnet som de har höjt för att harmonisera med kontorsfastigheterna på den sidan och den bakomliggande Värtahamnen.
– Vi tyckte att det var intressant att göra ett urbant kvartershus just här med Frihamnen bakom oss, som ska bli nästa stora utvecklingsområde, där en ny stadsdel ska ta plats. Att tomten ligger i utkanten av staden bidrog också till det eftersom arkitekturen i Stockholm blir mer och mer urban när man kommer utanför stadskärnan, sa Bjarke Ingles och hänvisade till det intilliggande Filmhuset, av arkitekten Peter Celsing, och den typen av ”svensk brutalism” som arkitekten sa att han beundrade.

Innergården
Att BIG valde att skapa en innergård hade flera anledningar, dels det tidigare nämnda solljuset och dels en möjlighet till en mer privat plats för de boende.
– Eftersom fastigheten ligger så exponerat gentemot omgivningen ville vi skapa en intim känsla inne på gården. Det blir som en oas, sa Bjarke Ingles.

Arkitekten sa att det var också en av tankarna bakom den vridning som finns i fasaden.
– Vi försökte skapa något varmt, mysigt och privat. Därför såg vi till att alla som har en balkong skulle ha utsikt över Gärdet. För att uppnå det är fasaden sicksackad och vriden i 45 grader mot staden. Vilket skapar utrymmen där de boende alltid har insynsskyddat från gatan på ena sidan. Vi har också vridit träet ytterligare 45 grader så att det alltid finns en plats som är avskild från grannar.

Interiören
Interiört har man jobbat med naturmaterial i form av ekgolv, granitkeramik och natursten, i en stil som väl närmast kan beskrivas som Dansk. De flesta av de 169 bostäderna har privata trädgårdar och panoramafönster med en utsikt över Gärdet som ju är centralt i hela gestaltningen.
– Tittar man ut så ser man nästan inte se var grönområdet slutar och huset börjar. Så för oss blir 79&Park en del av landskapet, avslutade Bjarke Ingles.

Fakta:
Projekt: Nybyggnation av flerbostadshus, parkeringshus, butik och förskola.

Byggherre:Oscar Properties Bygg AB
Arkitekt: Bjarke Ingels Group 

Landskapsarkitekt: Andersson Jönsson Landskapsarkitekter AB
Konstruktör: Konkret Rådgivande Ingenjörer i Stockholm AB
Värde: 400–500 Mkr
Entreprenadform: Egen regi

 

Annons

Annons

Annons