Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 25 2019
Senaste Nytt

Byggbranschen – sämst i klassen på produktivitet

Seminariet Nordic Contech Talk tog sitt avstamp i ett diagram som en av initiativtagarna, Lars Albinsson från Bygg 4.0. Foto: Simon Matthis
Seminariet Nordic Contech Talk tog sitt avstamp i ett diagram som en av initiativtagarna, Lars Albinsson från Bygg 4.0. Foto: Simon Matthis
Publicerad av
Redaktionen - 11 jan 2019

Text: Simon Matthis

Byggbranschen har tveklöst mycket att lära av andra branscher. Medan kostnadsprisindex (KPI) har legat i princip stilla har byggkostnaderna skenat i väg. Samtidigt sticker byggbranschen också ut med rekordlåg produktivitet jämfört med andra sektorer.

Det var några brännande ämnen som diskuterades livligt på ett fullsatt seminarium i Stockholm nyligen, ”Framtid och innovationer för byggbranschen på Nordic Contech Talk” som arrangerades av Svensk Byggtjänst.

Seminariet tog sitt avstamp i ett diagram som en av initiativtagarna, Lars Albinsson från Bygg 4.0, visade. Kurvor som talar för sig själv. Byggkostnaderna har ökat åtta gånger mer än övriga kostnader från 1996 till 2016. För flerbostadshus rör det sig om en ökning på 195 procent.

– Vem kommer att vara först med att knäcka den här grafen? Det är ingångsvärdet, förklarade Lars Albinsson som själv från tech-branschen och hade bjudit en panel med representanter från fintech-branschen för att bolla idéer med.

Från konsultföretaget McKinsey kom Erik Sjödin och presenterade högintressanta internationell statistik kring byggbranschens produktivitet. Samtidigt som bygg- och infrastrukturbranschen växer så det knakar hamnar den i botten, i sällskap med jaktnäringen, när man jämför dess produktivitetstal med till exempel med jordbruk, handel och tillverkningsindustri, från 1947 till 2010. För byggsektorn ligger produktivitetsökningen på smått skandalösa 0,1 procent – som om ingenting förbättrats på 70 år. Statistiken är visserligen från USA, men mycket talar för att man skulle få fram till liknande resultat här.

– Det är inte helt sant att man bygger på samma sätt 1947 som idag, sade Erik Sjödin skämtsamt.

Han frågade sig om man kan stänga produktivitetsgapet, som enligt honom mycket beror på att byggprojekts komplexitet, och svarade själv med ett rungande ja på sin fråga:

– Ja, man kan stänga det gapet med råge, slog han fast och radade upp flera lösningar – som ökad industrialisering, lean technology och andra kontraktsformer.

På seminariet medverkade också representanter för flera av de stora byggföretagen som Peab, Skanska och NCC.

Annons

Annons

Annons