Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Jönköpings kommun kan vinna pris för stadsplaneringen runt Munksjön


Visionsbild över södra Munksjön
Visionsbild över södra Munksjön
Publicerad av
Redaktionen - 23 jan 2019

Jönköpings kommun är nominerad till Sveriges Arkitekters planpris 2018. Nomineringen är för planarbetet med en utvidgad innerstaden runt Munksjön, där bland annat Munksjöstaden och kommande Skeppsbron ingår. Grunden är tankarna i Stadsbyggnadsvisionerna.

Planpriset instiftades 1992 av dåvarande SAR, Svenska Arkitekters Riksförbund, och delas sedan 2002 ut av Sveriges Arkitekter. Det går till en kommun för ett väl utfört planarbete som behandlar en angelägen fråga. Fyra kommuner nomineras och priset delas ut vid Sveriges Arkitekters Arkitekturgala tisdag den 19 mars. Juryn för priset utses av Sveriges Arkitekters Akademi för fysisk planering.

- Vi har haft en hög målmedvetenhet och förmåga att skapa samsyn bland många aktörer kring den långsiktiga visionen av stadsutvecklingen runt Munksjön, säger Katarina Bröms, stadsbyggnadsdirektör på Jönköpings kommun.

Stadsbyggnadsvisionens strategi bygger på omvandling av industriområden till bostäder, kontor och verksamheter och att göra stränderna tillgängliga för alla som bor och vistas i Jönköping.

- Detta har vi sedan jobbat in mer i detalj i en fördjupad översiktsplan, ramprogram och detaljplaner. Det är ett väldigt gediget arbete som vi gjort och som vi också har kommit en bra bit i förverkligandet av, det tror jag är en av anledningarna till att vi blivit nominerade till planpriset, säger Katarina Bröms.

- Jönköping sticker ut nationellt därför att vi tagit ett långsiktigt grepp om ett stort område för att bygga vidare på innerstaden. Det är en av anledningarna som lockade mig hit och jag ser fram emot att ta nästa steg i visionsarbetet för hur vi tillsammans i Jönköping kan fortsätta utveckla staden, säger Bengt Mattias Carlsson, stadsarkitekt.

Annons

Annons

Annons