Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Funktionellt, ljust och fler kontorsplatser

En ny entrébyggnad i metall och glas. 
Foto: Anders Fredriksen
En ny entrébyggnad i metall och glas. Foto: Anders Fredriksen
Flera fastigheter i regeringskvarteret, däribland kv. Björne, har renoverats. 
Bildkälla: White Arkitekter
Flera fastigheter i regeringskvarteret, däribland kv. Björne, har renoverats. Bildkälla: White Arkitekter
Publicerad av
Redaktionen - 28 jan 2019

Text: Mari-Louise Paulson

 

I centrala Stockholm i de så kallade regeringskvarteren avslutas nu ett av Statens Fastighetsverk, SFV:s, största byggprojekt. Det sista av flera ombyggnader blir Kv. Björnen.

 

Projektet inleddes redan 2012 när man insåg att flera fastigheter som byggdes i på 1970 talet behövde renoveras. Det fanns också ett behov av fler kontorsplatser som var mer funktionella och gav en bättre arbetsmiljö. Sedan dess har flera fastigheter som till exempel kvarteret Tigern, Centralposthuset, kvarteret Brunkhuvudet, kvarteret Loen renoverats. Sist ut är kvarteret Björnen som nu alltså är klart.
 

Riv ned och bygg på
I kvarteret Björnen revs först två till tre våningsplan och sedan byggdes sex nya våningar på. En ny entrébyggnad i metallt och glas samt en ny gårdsbyggnad i betong och keramik har byggts. Mitt i det här rätt tunga, kantiga kvarteret finns en av få byggnader som har klarat sig genom såväl bränder som den rivningsvågen som omfattade centrala Stockholm på 1970-talet, Adelcrantzka palatset från 1755. Som byggnadsminnesmärkt fastighet har den ställt särskilda krav på renoveringen.

 

Fler arbetsplatser och service funktioner
Nu rymmer kv. Björnen cirka 1000 arbetsplatser, restaurang, gästmatsal, aula och ett servicecenter som ska fungera för hela regeringskvarteret. Entrén är flyttad till mitten av kvarteret för att öka tillgängligheten och inne i byggnaderna är trapphusen placerade vid fasaden vilket ger en utsikt över kvarteret så att man på ett enkelt sätt kan orientera sig. Till detta har också de kommersiella lokalerna i bottenplanet öppnats upp.

En viktig del i omgörandet av Kv. Björnen har varit en energieffektivisering och där har man lyckats väl med en långsiktig besparing av energi.

 

Fakta:
Projekt: Om- och påbyggnad av kvarteret Björnen. Projektet omfattar grundförstärkning, rivning invändigt och viss rivning utvändigt, renovering invändigt och en påbyggnad.
Byggherre: Statens fastighetsverk
Arkitekt: White Arkitekter, BAU
Byggtid: 2013-2018

Värde:1 Mdkr

Entreprenadform: delad entreprenad

Annons

Annons

Annons