Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Grow Hotel i Solna strand

Välkommen till Grow Hotel, Solna strand.
Välkommen till Grow Hotel, Solna strand.
Publicerad av
Redaktionen - 30 jan 2019

Ett fyrstjärnigt hotell och en högklassig restaurang. Det är det senaste tillskottet i Solna Strand, som tidigare mest har förknippats med industri och kontor.

För projekt-, projekterings- och produktionsledning svarade Forsen, som ledde bygget på delad entreprenad (CM) tillsammans med uppdragsgivaren Humlegården Fastigheter.

Humlegården Fastigheter har flera kontorsfastigheter i Solna Strand och såg ett stort behov av ökad service i området. 2016 kom man därför överens med Time Hotel Group om att bygga ett hotell.

– Vi har samarbetat med Forsen om flera projekt i området, bland annat Swedbanks prisbelönta huvudkontor och ett nytt parkeringshus. Parallellt med hotellbygget ledde Forsen dessutom uppförandet av Grow Kontor i fastigheten intill, så det blev naturligt att anlita dem även för Grow Hotel, säger Jens Folkesson, projektchef på Humlegården fastigheter.

Eftersom projekten drevs samtidigt fanns det en del synergier – projektkontor, arbetsplatsomkostnader (APO), ekonomicontroller och flera andra funktioner var gemensamma för projekten.
– Vi har också kunnat täcka upp för varandra vid behov. Men det har fortfarande varit olika projekt- och produktionsledare för de två syskonprojekten, säger Niklas Häggström, projektledare på Forsen.

Att hotellbygget skulle drivas som ett CM-projekt var ett självklart val, säger han:
– Både tidplanen och budgeten var tajta samtidigt som Humlegården gärna vill vara delaktiga och kunna påverka projektet, även sent i processen. Och då är CM det absolut bästa genomförandeformen. Dessutom blev CM räddningen när monteringen av fasaden – som skulle ta tio veckor – pågick i nästan ett år.

– Vi kunde kasta om delprojekten vilket räddade situationen, säger Jens Folkesson. Alla som jobbat i projektet har varit oerhört engagerade, flexibla och lösningsorienterade för att kringgå de problem som fasadförseringen medförde. Och slutprodukten överträffade alla förväntningar – ett jättefint hotell där våra, operatörens och arkitekternas visioner verkligen förverkligades.

Det nio våningar höga hotellet, certifierat enligt Miljöbyggnad Guld, har 176 rum, gym för gästerna och en restaurang, som är en nordisk version av det japanska robataköket. 

Ansvariga arkitekter var 3XN, som även ritade Swedbanks nya huvudkontor. 

Annons

Annons

Annons