Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 21 2019
Senaste Nytt

Bankvalv förvandlas till nya FOMO hotell i Göteborg

Bild: Avenyfamiljen/Okidoki
Bild: Avenyfamiljen/Okidoki
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 08 feb 2019

Stadsutvecklaren Avenyfamiljen planerar att bygga nya FOMO hotell, på den nyligen förvärvade tomten nära Skanstorget. Det var i höstas som bolaget köpte den välkända bankfastigheten vid hörnet Sprängkullsgatan och Lilla Bergsgatan, nära Skanstorget i Göteborg och granne med Handelshögskolan. Hotellet planeras bli 16 våningar högt, med 200 rum.

– FOMO ska bli ett slags hotell som inte finns idag, vare sig i Göteborg eller i Norden, säger Tobias Hamberg, vd för Avenyfamiljen.

Hotellet samt ett annat av Avenyfamiljens projekt, Tyska Bron, blir dessutom en del i staden Göteborgs 2021-jubileumssatsning inför stadens 400-årsfirande.

Fastigheten hyser idag Nordens största bankvalv och entrén till hotellet kommer att ske via valvet.

– Ovanpå valvet kommer det att byggas en fantastiskt vacker byggnad som inspireras av den uttrycksfulla tegelarkitektur som har gjort gamla stadsdelar så populära. Därför ska det läggas betydande omsorg för att göra byggnaden vacker, säger Tobias Hamberg, vd för Avenyfamiljen.

 Hotellet får en stor parkträdgård med orangeri, pool och plats för yoga under träden. Projektet inkluderar även ett restaurangkluster i fastigheternas befintliga byggnader vid gatuplan, lokaler som tidigare hyst andra verksamheter, bland annat banken.

 

– Vi ska skapa ett annorlunda och unikt livsstilshotell, något som varken finns i Göteborg eller Norden idag. FOMO kommer att präglas av en avslappnad atmosfär men med själ och engagemang, säger Tobias Hamberg.

 

Avenyfamiljen är noga med att framhålla att detta blir ett ovanligt hotell på många sätt:

 

– Det blir inga konferensytor eftersom företag inte är den primära målgruppen, vi vänder oss mot ”creative minds” och världsmedborgare. En rooftop bar och restaurang med fantastisk utsikt högst upp i fastigheten bjuder in hela stadens invånare.

 

Arkitekterna bakom hotellets utformning är OkiDoki, som är väl förtrogna med området och själva har sitt kontor vid Skanstorget. Arkitekt Rikard Stark och OkiDoki har höga ambitioner för projektet. Han säger:

– Det går att bygga vackert trots att hus är höga men det görs tyvärr inte idag. Vi vill skapa arkitektur som bygger på skönhet och glädje och därför inspireras vi mer av hantverksbaserad tegelarkitektur från Vasastan eller Chicago än av släta ytor. Människor ska gilla det vi ritar så att byggnaden blir en ny ikon och landmärke i Göteborg.

 

Det kan nu också avslöjas att de två projekten FOMO Hotell och Avenyfamiljens nya restaurang Tyska Bron, som får en restaurangbrygga i Hamnkanalen, blir en del av stadens 400-firande 2021.

 

– Det är hedrande eftersom kärleken till staden Göteborg är vår drivkraft. Skanstorget har länge varit en deprimerande parkering men nu händer det ju saker, där och vårt hotell blir en del i den utveckling som nu kommer att ske i området, ett landmärke som ska locka folk från hela världen och få göteborgarna att återupptäcka området på och kring Skanstorget, säger Tobias Hamberg.

 

Fakta/FOMO

Livstilshotell med 200 rum.

4 restauranger i gatuplan.

Rooftop restaurang och bar.

1 coworkingvåning med kafé och restaurang.

Byggnaden blir 16 våningar hög.

Arkitektbyrå: OkiDoki

Byggstart restauranger: 1 okt 2020.

Byggbolag: BRA Bygg

 

Annons

Annons

Annons