Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, maj, 21 2019
Senaste Nytt

Bygget av Göteborgs högsta kontorshus – Gårda Vesta – är i gång

14 respektive 25 våningar blir Göteborgs första ”Well Building”.
14 respektive 25 våningar blir Göteborgs första ”Well Building”.
Grunden är gjuten och arbete fortsätter fram till 2021.
Grunden är gjuten och arbete fortsätter fram till 2021.
Publicerad av
Redaktionen - 13 mar 2019

 

Text: Mari-Louise Paulson

Platzer Fastigheter har utmärkt sig genom en rad stora fastighetsprojekt i Göteborg, så som Gamelstads torg, Södra Änggården och Kineum i Gårda. I just Gårda har bygget av kontorsfastigheten Gårda Vesta nu kommit en bit på väg.

Det är mycket som tänjer tidigare oprövad mark med fastigheten Gårda Vesta i stadsdelen Gårda. Det ska till exempel bli Göteborgs högsta kontorshus. Det är också stadens första kontorshus som blir certifierat enligt den amerikanska standarden Well Building. En certifiering baserad på sju områden så som: luft, ljus, vatten, ljud, kost, motion och välbefinnande. Tanken är också att det blivande kontorshuset ska utgöra ett nav i stadens näringsliv samt bygga ihop området Gårda med centrala Göteborg.

Högsta punkt blir 25 våningar
Fastigheten kommer att bli 14 respektive 25 våningar högt fördelat på en huskropp med två ”torn”.  Där våningsplanen kan nyttjas i sin helhet eller delas av för att passa mindre företag och start-ups som då delar sociala ytor. Konceptet kallas "Gårda Vesta Units” och ska hyras ut med korta bindningstider på ett till tre år. Som en del i att främja kreativitet och nytänkande i hela huset.

Grunden är klar
I konceptet ingår också ett entréplan med reception och mötesutrymmen. Där planerar man också för café och restaurang med en utpräglad hälsoprofil samt ett fullt utrustat gym med omklädningsrum och duschar. Under fastigheten läggs ett garageplan med plats för 75 bilar och 325 cyklar.
– Grundläggningen och källargjutningen är i princip klar. Nu gjuter vi trapphus och hisschakt, säger Patrik Svens, biträdande regionchef Peab.

Inflyttning är beräknad till 2021 och det säger Patrik Svens kommer att hållas.
 

Fakta:

Projekt: nybyggnation av kontorsfastighet i centrala Göteborg

Platzer Fastigheter AB

Totalentreprenör: Peab Sverige AB

Arkitekt: White Arkitekter AB

Byggtid: Start februari 2018, beräknad inflyttning 2021.

Yta: 26 600 kvadratmeter

Certifiering: Well Building och Breeam Excellent

Byggkostnad: 700-800 Mkr

Annons

Annons

Annons