Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 19 2019
Senaste Nytt

Bockasjö och Alecta avyttar för miljardbelopp

Logistikfastighet vid Arlanda. Bild: Bockasjö.
Logistikfastighet vid Arlanda. Bild: Bockasjö.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 02 apr 2019

Nu står det klart att Bockasjö och Alecta säljer hela sitt innehav i det gemensamägda bolaget Logistikfastigheter Sverige AB, som bildades våren 2016 med säte i Borås, till det amerikanska Prologis europeiska fond (Prologis European Logistics Fund). Affären genomförs till ett underliggande fastighetsvärde om 3,8 miljarder kronor, vilket är en ny rekordnivå i Sverige. 

I transaktionen ingår 11 fastigheter med en uthyrningsbar area om 295.000 kvm. Fastigheterna i Helsingborg, Göteborg – Hisingen, Göteborg Landvetter Airport, Örebro, Västerås, Eskilstuna och Arlandastad. Fastigheterna ligger alla i närheten av Prologis befintliga bestånd och hela 70 procent av den förvärvade portföljen ligger i Stockholm och Göteborg.

‒ Fastigheternas höga kvalitet, en stark marknad, den solida kundbasen och det faktum att byggnaderna på ett yppperligt sätt kompletterar vårt eget bestånd, skapar en robust strategisk bas för att bygga långsiktiga värden, säger Bram Verhoeven, senior vice president, regional head på Prologis Northern Europe.

– När Alecta och Bockasjö bildade Logistikfastigheter Sverige AB var vårt gemensamma mål att inom fem år bygga upp ett bestånd till ett värde om 3 Mdr kr. Vi har klarat det målet på halva tiden samtidigt som vi sett en stark värdeutveckling under de tre senaste åren. När vi erbjöds möjligheten att sälja till ett av världens största bolag inom området – Prologis, kände vi att tidpunkten var rätt, säger Joakim Hedin, vd för Logistikfastigheter Sverige AB tillika vd i Bockasjö AB. 

 

Annons

Annons

Annons