Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 19 2019
Senaste Nytt

7 000 färre jobb när byggandet bromsar

Jonas Ekströmer/TT: Byggkranar vid Hagastaden i Stockholm. Arkivbild.
Jonas Ekströmer/TT: Byggkranar vid Hagastaden i Stockholm. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 03 apr 2019

Inbromsningen på bostadsmarknaden slår hårt mot de anställda inom byggbranschen. Nu varnar Sveriges Byggindustrier (BI) för att 7 000 jobb inom byggsektorn kommer att försvinna under nästa år.

Enligt BI spelar både bristen på kvalificerad arbetskraft och den dämpade tillväxten in när antalet arbetstillfällen sjunker.

Nu när högkonjunkturen är över gör det här att det blir än mer viktigt att politik, näringsliv och fackliga organisationer samlar sig för att återställa tempot i samhällsbygget, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier.

Med över 63 000 byggstarter var 2017 ett toppår. I fjol sjönk antalet byggstarter med 10 000 medan antalet arbetstillfällen fortsatte att öka. I år väntas antalet byggstarter att uppgå till 44 000 för att sedan sjunka till 39 500 år 2020.

När konjunkturen på bostadssektorn viker så kraftigt blir det än mer viktigt att titta på kompetensinsatser för att ställa om till infrastruktur i allmänhet och järnväg i synnerhet eftersom infrastruktur är en viktig motor för bostadsbyggande, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Annons

Annons

Annons