Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Tollare Vyn: skifferfasad understryker naturnära läge

Jonna Flordal, en av arkitekterna bakom Tollare Vyn. Foto: Utopia Arkitekter
Jonna Flordal, en av arkitekterna bakom Tollare Vyn. Foto: Utopia Arkitekter
Grovhuggen skiffer ger husen en levande, ombonad karaktär och ger kopplingar till belägenheten. Foto: Utopia Arkitekter
Grovhuggen skiffer ger husen en levande, ombonad karaktär och ger kopplingar till belägenheten. Foto: Utopia Arkitekter
Tulsa Jansson på Nordskiffer som har levererat skiffern till Tollare Vyn. Fasaden på bilden: takskiffer (Nordskiffer Samaca 49), satt med dubbeltäckning och stormkrok på NVFL fasadsystemprofil. Foto: Nordskiffer
Tulsa Jansson på Nordskiffer som har levererat skiffern till Tollare Vyn. Fasaden på bilden: takskiffer (Nordskiffer Samaca 49), satt med dubbeltäckning och stormkrok på NVFL fasadsystemprofil. Foto: Nordskiffer
De kopparklädda burspråken i varje lägenhet ger utsikt i olika riktningar. Bild: Utopia Arkitekter
De kopparklädda burspråken i varje lägenhet ger utsikt i olika riktningar. Bild: Utopia Arkitekter
Publicerad av
Redaktionen - 08 apr 2019

Text: Susanne Ringheim Kilje

Nära himmel och hav, med en arkitektur som är optimerad för attkunna njuta av utsikten. Så byggs Tollare Vyn i Nacka i Stockholm – ett nytt bostadsområde med spektakulära omgivningar och ett lika spektakulärt val av fasader.

 

Läget, materialvalen och utformningen av lägenheterna i Tollare, på södra delen av Boo-halvön strax utanför Stockholm, samverkar för att maximera upplevelsen av Lännerstasundets omgivningar. Husen är byggda med vy mot naturen och med vyer inuti lägenheterna som ger rena siktlinjer och mycket ljus.

 

Husen är gestaltade på ett sätt som gör att man ska få största möjliga känsla av närhet till den omgivande naturen. Varje lägenhet får ett burspråk som blir ett sätt att kliva ut ur huset och få en vy i olika riktningar, säger Jonna Flordal, en av arkitekterna som har jobbat med projektet på Utopia arkitekter.

 

Med ett starkt fokus på natur och gedigna material är det kanske inte förvånande att fasaderna består av grovhuggen skiffer, en natursten som ska bidra till att ge husen en naturnära koppling. Burspråken kläs med kopparplåt.

 

– Vi har ritat våra hus på ett sätt som tydligt präglas av Tollare som plats. Naturen här har en skärgårdskaraktär med branta och karga klippor med omgivande vatten och tallar. Skiffer åldras vackert och tanken är att materialet ska ge husen en särpräglad identitet som består över tid. Husen ligger fritt i mitten och gårdarna har utformats som en sömlös övergång till den omgivande naturen, snarare än att planas ut och stramas upp. Skifferstenen blir en bärande del i husens identitet, säger Jonna Flordal.

 

Lågt klimatavtryck
 

Skifferplattorna till fasaden behöver varken brännas eller tillverkas, utan hämtas som  

hela block ur marken.Nordskiffer, som är fasadleverantör för Tollare Vyn, får sin skiffer från svenska Offerdal-brottet, från Dovre fjell och Gudbrandsdalen i Norge, från Wales, Spanien och USA. All skiffer radontestas för att vara säker. 

 

– CO2-avtrycket blir extremt lågt. Lunds Tekniska Högskola har utvärderat olika fasadmaterial med avseende på klimatavtryck och skiffer är en vinnare, säger Tulsa Jansson, en av grundarna av Nordskiffer.

 

– Montaget är enkelt för att vara stenfasad och kräver ingen specialistkompetens. En byggstyrka kan lära sig detta snabbt, fortsätter hon.

 

Skiffer kan, till skillnad från till exempel tegel, monteras året runt. Monteringen sker i överlapp, vilket ger en ventilerad fasad med en livslängd på etthundra till tvåhundra år. Materialet är underhållsfritt och förvånansvärt lätt: fasadstenen väger från 20 kilo per kvadratmeter och uppåt. 

 

– Det coolaste är att man sätter skiffern med ett kroksystem som gör att fasaden kan plockas ner och sättas upp igen vid exempelvis en tillbyggnad, säger Tulsa Jansson.

 

Skifferfasader allt vanligare

 

De senaste tretton åren har antalet skifferfasader i Sverige ökat, från nästan inga alls till fler än i många andra länder. Tulsa Jansson ser många anledningar till den ökade populariteten.

 

– Det är enkelt att rita in, eftersom plattorna inte behöver måttsättas. De klipps med tång på plats. Så ser det tufft ut, med ena benet i kulturbyggnadshistoria och det andra i något extremt modernt, med den råa stenen som skimrar, lyser och har olika reliefer. Materialet är dessutom billigare än många andra vanliga byggmaterial. Och att det är underhållsfritt är många beställares önskedröm. Så har vi brandaspekten förstås – ett icke brännbart naturmaterial är toppen att använda, säger hon.   

 

Interiören i Tollare Vyn kontrasterar mot den ruffa, mörka, jordfärgade exteriören. Här har arkitekterna valt himmelsgråblått och ljusa toner inom den naturliga färgskalan. Kalksten i köket, vitpigmenterade ekgolv och ljusa träslag dominerar den fasta inredningen.

 

Fakta om Tollare Vyn
Byggherre: Tobin Properties AB

Antal hus: 4 flerbostadshus, fördelade på små studios upp till femrumslägenheter

Antal lägenheter: 69 stycken

Entreprenadform: samverkansentreprenad

 

Totalentreprenör: Q-gruppen Bygg AB

 

Fasader: Skiffer (Multicolor) från skifferbrott i Brasilien, via spansk leverantör 

 

Byggstart: februari 2017

 

Inflyttning: våren 2019

 

Annons

Annons

Annons