Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Kv. Sabbatsberg 18 Tegnérs Torn

Tegnérs Torn, med utsikt över staden blir också synligt med sin höjd och gröna fasad.
Foto: Mari-Louise Paulson
Tegnérs Torn, med utsikt över staden blir också synligt med sin höjd och gröna fasad. Foto: Mari-Louise Paulson
Skiffer blir alltmer vanligt som fasadmaterial. Här fyller det en ljudisolerande funktion.
Skiffer blir alltmer vanligt som fasadmaterial. Här fyller det en ljudisolerande funktion.
Skiffer blir alltmer vanligt som fasadmaterial. Här fyller det en ljudisolerande funktion.
Skiffer blir alltmer vanligt som fasadmaterial. Här fyller det en ljudisolerande funktion.
Burspråk och takkupor bidrar till den tornlikande gestaltningen.
Burspråk och takkupor bidrar till den tornlikande gestaltningen.
Publicerad av
Redaktionen - 09 apr 2019

Text: Mari-Louise Paulson

På en lite udda tomt, precis vid Barnhusbrons fäste på gränsen mellan stadsdelarna Vasastaden och Kungsholmen i Stockholm bygger nu Svenska Bostäder en ny fastighet.
Nära bilväg men med en fantastisk utsikt.

I utkanten av Stockholmsstadsdelen Vasastaden har sedan några år ett nytt bostadsområde, Sabbatsberg, vuxit fram. Med allt från konsthallen Sven Harrys guldhus i Vasaparken till det senaste tillskottet Tegnérs Torn som snart ska stå klart. Det 10 våningar höga huset ligger högt, precis vid kanten till Barnhusbron som förbinder stadsdelen med Kungsholmen. Vilket ger de boende en fantastisk utsikt.

– Det speciella med tomten är att den gränsar till broar och med tunnlar under den. Annars är det ett normalt innerstadsprojekt på befintlig fastighet med en liten tomt som kräver mycket logistik och tankeverksamhet av entreprenören, säger Fredrik Ljungholm som är projektledare hos byggherren Svenska Bostäder.

Torn som avslutar kvarter längst hela gatan
Läget där den nya byggnaden omges av en brokig skara olika fastigheter och dess fasad gör Tegnérs Torn synligt men ändå som en del av kvarteret. Varg arkitekter som har ritat byggnaden har också följt mönster som adressen, Tegnergatan, har. Där just tornbyggnader markerar ett avslut i flera av gatans hörn. Men byggnaden skiljer sig också från de omgivande med sin höjd på 10 våningar. På tre av byggnadens sidor finns burspråk och på taket takkupor. Husets entré ligger i hörnet mot en gata vilket gör att den blir naturligt väderskyddad.

Tomt med bro och tunnlar
Huset har en överhängande del mot Crawfords väg, men eftersom den ligger vid en bro fanns det ingen möjlighet att bygga med pelare. Något som Fredrik Ljungholm säger var en utmaning för konstruktören, och som resulterat i en betongstomme med stål med stålpelare. De har också använt prefabricerade lätta ytterväggar.
Den här modellen av utfackningsväggar är ny för mig men den här typen av utfackningsväggar har ofta lite sämre ljudegenskaper än tex betongväggar, så vi har lagt lite extra vikt att reducera ljud. Fördelen är att de är lätta att hantera och håller vikten på byggnaden nere. Vilket är viktigt eftersom det har varit lite besvärligt att ta ner laster på grund av stora överhängande byggnadsdelar och de lite besvärliga grundförhållanden, säger Fredrik Ljungholm.

Fasad i skiffer och plåt
Exteriören, en skifferfasad med marmor i sockeln är inte helt vanlig i stadsbilden. Där har arkitekten, Varg arkitekter, valt en gestaltningslösning med både tak och fasad i samma material – grönt skiffer och plåt.
– Ställningen kom ner förra veckan och det är en väldigt fin fasad, bättre i verkligheten än den datorrenderade bilden. Det är lyckat och där måste jag ge arkitekten och de projektledare som var före mig en eloge och som tog beslutet att gå vidare med det, säger
Fredrik Ljungholm.

Det var inte bara ett estetiskt val att använda skiffer, materialet är också ett ljudisolerande tungt material. Något som är viktigt eftersom Tegners Torn är så ljudutsatt av den trafikerade gatan. Totalt blir det 42 lägenheter i storleken ett till tre rum. Där fem av dessa har entresol och ligger alltså i etage men med en öppen yta vilket ger en takhöjd på cirka fem meter.

 

Fakta: Tegners Torn nybyggnation av bostadshus
Byggherre: Svenska Bostäder
Totalentreprenör:
Serneke Bygg AB
Arkitekt:Varg arkitekter AB
Akustikkonsult:Tyréns AB
Värde: 95 miljoner
Entreprenadform: Totalentreprenad
Byggstart: 2017-09-01 färdigt 2019-05-03

Annons

Annons

Annons