Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Kontorskomplex i Danderyd ska få kyla och värme från berg

Bild: Måns Berg Photography
Bild: Måns Berg Photography
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 09 apr 2019

Energy Machines ska leverera en komplett installation av kyl- och värmepumpar om 1,2 MW effekt till fastighetsbolaget Kungsleden. Anläggningen ska försörja Trekanten 5, en fastighet på 30 000 kvm med kontor, hotell och restauranger.

Energy Machine har landat bolagets största affär hittills genom levererans av ett integrerat geoenergisystem som helt och hållet ska eliminera behovet av inköpt fjärrvärme och fjärrkyla. Istället ska kontorskomplexet i Danderyd hämta kyla och värme ur berget, vilket minskar energiförbrukningen med hela 85 procent.

Värmepumparna ansluts till ett borrhålslager där de pumpar ner och hämtar upp värme och kyla ur berget över året. Den enda energitillförseln som krävs är el för att driva pumparna. Istället för att betala för energin tre gånger i form av kyla, värme och el köper man därmed in den en gång, sedan cirkuleras och återanvänds den inom systemet. På så vis kan installationen ge en energibesparing på hela 2 800 MWh årligen sammanräknat på värme, kyla och tappvarmvatten.

 

Annons

Annons

Annons