Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

De rankar Sveriges bästa arkitekturstad

Bild: Cembrit.
Bild: Cembrit.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 11 apr 2019

Malmö har de senaste åtta åren haft en ohotad förstaplats i arkitekternas rankning om den mest framstående staden inom arkitektur. Nu går Stockholm om, det visar Cembrits årliga arkitektundersökning.

Stockholm är mest framstående i arkitektur bland de tre största städerna i Sverige. Det anser fyra av tio arkitekter i Cembrits årliga undersökning där 100 arkitekter precis har intervjuats per telefon. Därmed fick Stockholm med knapp marginal flest röster och det är första gången som det har hänt sedan undersökningarna inleddes. Göteborg har samtliga år rankats på en tredjeplats.

Danmark är bäst på arkitektur i Norden, anser de flesta arkitekter (58 procent). Sverige får endast 10 procent av rösterna.

De tre största hindren för framstående arkitektur i Sverige är enligt arkitekterna:
1. Arkitekterna har en för svag roll i byggprocessen 
2. Arkitekternas intentioner går förlorad pga att entreprenören väljer billigare lösningar 
3. Det är för lite kunskap om arkitektur i samhället

De flesta arkitekter (56 procent) anser emellertid att debatten om arkitektur i samhället har ökat de senaste fem åren.

Om undersökningen:

Cembrit har anlitat PFM research för att genomföra telefonintervjuer med 100 arkitekter (varav 50 män och 50 kvinnor) som ritar hus, vilket är ett representativt urval utifrån gruppen som helhet. Totalt är cirka 5 000 arkitekter verksamma i Sverige. I urvalet ingår inte landskapsarkitekter eller inredningsarkitekter.

Annons

Annons

Annons