Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 18 2019
Senaste Nytt

HSB brf Blanka – genomtänkt bostadsprojekt i Lindholmshamnen

Varje lägenhet har balkong eller uteplats. Illustration: HSB Göteborg.
Varje lägenhet har balkong eller uteplats. Illustration: HSB Göteborg.
Fasaden är klädd med skärmtegel satt med överlappande shingelteknik. Illustration: HSB Göteborg.
Fasaden är klädd med skärmtegel satt med överlappande shingelteknik. Illustration: HSB Göteborg.
Publicerad av
Redaktionen - 08 maj 2019

Text: Christina Linderoth-Olson

 

I Göteborgs nya dynamiska stadsdel bygger HSB flerbostadshus med lite annorlunda arkitektoniska vinklar. Nybygget omfattar 122 lägenheter som får närhet till både stadens centrum och vattnet.

 

– HSB:s hus delar vissa gemensamma detaljer med Lindholmshamnens arkitektoniska gestaltning. De lutande fasaderna är gjorda i överlappande shingelteknik och är klädda med rödbrunt skärmtegel. Nybygget består av sex huskroppar där tre hänger ihop. Höjden varierar mellan tre upp till åtta våningar, berättar HSB:s projektchef Rickard Fränberg.

 

Wingårdh Arkitekter står bakom projektets utformning. Lägenheterna består av ett till fem rum och kök med ytor på 24 till 126 kvadratmeter. Standarden blir hög med möjlighet till olika tillval. Varje lägenhet har minst en balkong eller uteplats. Och det blir stora ljusinsläpp samt en takhöjd på runt 2,60 meter.

 

Cykellounge och verkstad

På entréplanet planeras en cykellounge med en liten verkstad för reparation av cyklar samt en social yta där grannarna kan träffas. En extra satsning görs på gården som ska bli grön och ombonad med en pergola och gemensamma odlingslotter. Men gården blir också en praktiskt utformad yta där barnen kan leka.

 

I bottenplanet mot Götaverksgatan planeras lokaler som inte ingår i bostadsrättsföreningen. De ska säljas till en lokaltagare som sedan hyr ut till kommersiella aktörer.

 

På stadig grund med pålar

Byggprojektet har några utmaningar. Till exempel leran under huset vilket kräver pålning som går ner i leran men inte ända ner till berget.

– Dessutom har brf Blanka ett älvnära läge vilket ställer krav på särskilt täta hus upp till en plushöjd på 2,8 meter om det skulle bli översvämning. Vi arbetar därför med tekniska lösningar för bland annat entreérna som vätter mot gatan, säger Rickard Fränberg.

 

Miljötänkande genomsyrar hela Lindholmshamnen som byggs efter miljömärkning Svanen. Brf Blankas hus får sedumtak och solpaneler på ett av taken.

 

Stadsdelen är aktiv med Lindholmen Science Park och Chalmers Campus Lindholmen som lockar många besökare från olika länder. Totalt får området runt 700 nya bostäder men här finns också gott om butiker, restauranger och caféer.

 

FAKTA

 

Nybyggnation av brf Blanka i Lindholmshamnen, Göteborg

Byggherre: HSB Göteborg

Arkitekt: Wingårdh Arkitekter

Totalentreprenör: Veidekke Entreprenad AB

Byggstart: våren 2018

Färdigt: våren 2021

 

Annons

Annons

Annons