Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 18 2019
Senaste Nytt

Trendigt koncept på gamla ABC-tomten i Tumba

Illusionen av tennisbollar skapas med hjälp av perforerad plåt och genomtänkt belysning. Illustration: Equator Stockholm
Illusionen av tennisbollar skapas med hjälp av perforerad plåt och genomtänkt belysning. Illustration: Equator Stockholm
Bengt Ydenius, byggherreombud på Red Management AB. Foto: Red Management
Bengt Ydenius, byggherreombud på Red Management AB. Foto: Red Management
Jana Becker, arkitekt på Equator som har ritat kombinationsbyggnaden. Foto: Equator
Jana Becker, arkitekt på Equator som har ritat kombinationsbyggnaden. Foto: Equator
Publicerad av
Redaktionen - 13 maj 2019

Text: Susanne Ringheim Kilje

 

Coops nya stormarknad i Tumba ligger i en tennishall. Eller rättares sagt: i samma byggnad som den likaledes nya tennishallen ovanpå. Byggnaden är 19 meter hög fördelat på tre våningar och placerad delvis på den gamla ABC-tomten vid Tumba köpcentrum, söder om Stockholm.

 

Att blanda olika funktioner i samma byggnad kan vara utmanande. En tennishall kräver stora spännvidder – högt i tak och utan pelare som är i vägen för bollspelet. En lokal för livsmedelshandel däremot kan ha pelare. Därför hamnade tennishallen, som tar upp två våningar, över Coop och apoteket på bottenplanet. Sex banor, fyra för traditionell tennis och två för padeltennis har byggts.

 

– Konceptet vitaliserar området och drar besökare under större delen av dygnet. Butiken har generösa öppettider och tennisen lockar folk både dag- och kvällstid. Kombinationen skapar en större trygghet i området och gör att zonen kring Huddingevägen känns mer urban än tidigare, säger Bengt Ydenius som är byggherreombud på Red Management AB.

 

Tidigare avtal blev nytänkande

Idén kommer från den tid då KF fastigheter skrev avtal med Coop och Botkyrka kommun som försökte hitta nya möjligheter för Tumba tennis. Senare köptes fastigheten av NREP, med tillhörande hyresavtal och fastigheten har utformats för att passa byggrätten i detaljplanen, närområdet och hyresgästerna. Det visar sig att nödvändigheten ledde till både nytänkande och framtidsanpassning.

 

– Man ser allt fler exempel på hur kommersiella ytor blandas med andra ytor. Det var oerhört spännande – samt ett smart drag av kommunen – att integrera verksamheter på det här sättet i en och samma byggnad, säger projektets arkitekt, Jana Becker på Equator.

 

– Ytterst är det en hållbarhetsfråga, där NREP har tagit sitt ansvar. Verksamheterna drar varandra, socialt och ekonomiskt. Båda är beroende av god tillgänglighet och logistik - Coop och Tumba tennishall är den perfekta matchningen, fortsätter hon.

 

Ingen vanlig handelslåda

 

Mycket möda har lagts på exteriör formgivning och gestaltning för att göra byggnaden levande. Fasaden är klädd i perforerat cortenstål, i ett mönster som ger intrycket av tennisbollar. Runda, bakbelysta fönster förstärker bollkänslan. Cortenstål valdes utifrån sin förmåga att rosta naturligt och förändra sitt uttryck över tid. Vid en viss punkt slutar det att korrodera och får sin slutliga patina.

 

– Handelsbyggnader som ser ut som lådor finns det många av vid infarter till urbana platser över hela Norden. Men Tumba kommun ställde höga krav på att det inte skulle se billigt och fyrkantigt ut, säger Jana Becker och tillägger att det var väldigt givande att arbeta med en så framåtriktad kommun.

 

Fakta Stora Coop och Tumba Tennis (kvarteret Bryggaren 1)

Nybyggnad av butik och tennishall i Tumba
Byggherre: NREP AB

Arkitekt: Jana Becker, Equator 
Totalentreprenör: Wästbygg AB
Hyresgäster: Coop Butiker & Stormarknader AB och Tumba Tennisklubb

Fastighetsägare: NREP
Byggtid: 16 månader

Ytor: 3 800 m2 bottenplan + tennisklubben 4 500 m2

Byggnad exteriört: cirka 70 x 60 meter

 

Annons

Annons

Annons